Framework House by Amos Goldreich Architecture

Framework House by Amos Goldreich Architecture

Project: Framework House
Architects: Amos Goldreich Architecture
Styling: Jemima Hetherington
Location: London, United Kingdom
Completed 2021
Photography: Ollie Hammick
Text by Amos Goldreich Architecture

When Jennifer and Tom asked us to help them design a new extension suitable for themselves and their two children, they wanted us to update the property in a way that would maximise the available space and reconnect different areas while leaving them clearly defined. We felt it was important to reference the separate spaces, both externally and internally, using an asymmetric form that is united by this pale white brick facade.

patio, Amos Goldreich Architecture

The Framework house was formerly a series of small, disconnected spaces, with the kitchen described by the owners as “like walking into a cupboard”, it now has a heart where the entire family enjoys gathering. Each member benefits directly as the new space has created enough room so that both parents can work from home, or cook while the children play in the same space.

Framework House by Amos Goldreich Architecture

As soon as you enter the front door you are invited to venture further into the home by the calming views of the garden. The solution we have developed offers beautiful visuals and a physical connection to the outdoor space – this instantly improves the sense of wellbeing in the property. Once in the extension this sensation is further enhanced by a window seat that feels like you’re sitting inside the garden.

timber structure, Amos Goldreich Architecture

Using the timber structure, we’ve defined different zones while enabling light to move unhindered around the spaces. Our solution meant bringing materials that would make the space look bright, not stark, warm, not dated. The complementary pale exposed pine rafters not only define and divide the spaces, but simultaneously function as open storage.

exposed timber beams, Amos Goldreich Architecture

Our innovative solution of exposed timber beams has successfully helped to provide form, structure and storage to meet the requested brief while creating something unique for a growing young family.

Framework House by Amos Goldreich Architecture

Externally with the use of Karma White Stock brick we try to emphasise the freshness and newness of the addition and creates a clear, distinct separation from the existing part of the late Victorian semi-detached London home.

kitchen, Amos Goldreich Architecture

Brick continues to make an impact in the patio area where we chose to use Stone Grey brick pavers for their appearance and durability. We employed this small format to add interest while maintaining a similar aesthetic. The paving bricks continue the masonry theme, laid in a vertical running bond they contrast the horizontal common bond application on the external facade.

Framework House by Amos Goldreich Architecture

A sedum roof spans the entire extension giving a beautiful view from the first floor bedrooms, encouraging biodiversity and collects rainwater.

kitchen, Amos Goldreich Architecture

The ground floor isn’t the only space that has been affected. “The extension has had an impact on the entire house, “when our son looks out of his window on the first floor, he sees a beautiful green roof that merges with the garden,” says Michael. “I couldn’t have envisioned having a space like this.”

Framework House by Amos Goldreich Architecture

Framework House by Amos Goldreich Architecture

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.