Franklin Mountain House / Hazelbaker Rush

- Advertisement -

Franklin Mountain House

The Franklin Mountains are the southernmost expression of the Rio Grande rift, an uplift of Precambrian rock that runs from Colorado down through New Mexico. Eight-hundred feet above El Paso, Texas, on the side of the mountain range from which it takes its name, the Franklin Mountain House is a natural retreat in sight of an urban core.

Tucson–based architectural firm Hazelbaker Rush took advantage of the steeply sloping site to connect the 5,400-square-foot, three-bedroom house to the outdoors on each of its three levels, be it via wide windows that frame sweeping views, an expansive patio with an outdoor dining area and a pool, or balconies. The terraced site also hosts a garden of native plants and herbs that enrich the landscape—and serve as a private farmers market of sorts for the residents.

Franklin Mountain House 1

The severity of the slope allows the three story home to maintain a direct connection to the exterior at each level. The utilitarian spaces are on the first level with the entertaining functions of the living, kitchen, and dining on the second, and the more private bedroom and family play areas on the third level. The mountain peaks to the east delay the first rays of sun until very late in the morning.  To the south the slope drops off quickly into a deep arroyo where, in the early mornings and late afternoons golden eagles and red tailed hawks ride the thermal currents up into the canyons above in search of their next meal.  Often the kids wake up to see deer and rabbits grazing at the newly planted flora along the south patio, sometimes finding evidence of the local ring-tailed cat.  Each night as the sun begins to dip below the horizon the sky catches fire and the outdoor living room becomes the best place to watch the sky fade from red to orange to deep indigo as the city lights of Juarez come on and illuminate the valley to the south.

Franklin Mountain House 2

Near the top of the site there is an abandoned quartz mine. The angular quartz crystals that scatter the eastern part of the site – beautiful, foreign objects among the weathered grey stones and lechuguilla – became an inspiration for the massing of the Franklin Mountain House. A traditional white lime stucco volume houses the bedrooms and private area of the family and balances on a stereotomic mass rendered in local basalt grey stone using the rubble wall style visible all around town that closely matches the surrounding environment and is so of the place that from a distance the lower floors nearly disappear and the white bedroom mass appears to float in the landscape.

Franklin Mountain House 3

Materials inside and out are inspired by or directly related to the vernacular craft of El Paso; stone masonry, smooth troweled stucco, steel work related to the railroad, and leather goods related to the cowboy history of the city. At the moments where one directly engages the building the door handles and cabinet pulls are fashioned in black steel with a small offering of leather to soften and warm the cold edges. Natural, honest, somewhat conventional materials are used in slightly unconventional ways to clearly convey a refinement of the vernacular craft. Photo by Casey Dunn Photography

Franklin Mountain House 4

Franklin Mountain House 5

interior design, Hazelbaker Rush

Franklin Mountain House 7

stone wall, Hazelbaker Rush

bedroom, Hazelbaker Rush

bedroom, Hazelbaker Rush

bathroom, Hazelbaker Rush

home office, Hazelbaker Rush

Franklin Mountain House 11

Franklin Mountain House 13

pool, Hazelbaker Rush

Franklin Mountain House 14

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Timeless Contemporary Home in Mount Martha, Victoria

To design a timeless contemporary home that captures all the potential mountain and bay views in its surroundings from the living areas and bedrooms.

Lisbon Duplex Apartment with a Small Terrace on the Roof

The functional layout proposed included a living room, kitchen, bedroom and bathroom. The intervention began by creating a separation between the social and private areas of the apartment by way of the two existing floors.

1980’s Era Suburban Brick House Gets an Inspiring Upgrade

The convenient location of this large lot in west Austin attracted the new owners, but the 1980's era suburban brick house that existed on the property didn't align with their modern aesthetic, nor did it take advantage of the wooded natural setting.

Mid-Century Modern House Remodeled for a Family of Five

Klopf Architecture in collaboration with Envision Landscape Studio have completed this mid-century modern house in Lafayette, California, USA. The owners of this property had been...

Casa Arturo in Mar del Plata by Moirë Arquitectos

Casa Arturo is located in Mar del Plata, Argentina. This house responds to the requirements of a young family, who prioritizes the privacy and the relationship with the green areas. Bearing in mind those premises, the design tries to create a limit from the street, which results in a simple façade.

U-Shape Family Home Built Around a Central Leisure Courtyard

Project: U-Shape Family Home - The Ash Architects: Dalecki Design Location: Western Australia Year 2018 Photographer: Dion Robeson The owner’s of ‘The Ash’ came to Dalecki Design looking to...

Unconventional House With Elliptical-Shaped Walls That Create New Spatial Perspectives

Gray Puksand has completed a $1.8 million residential project at 42 Coles Street, in the Melbourne suburb of Brighton. Completed in February 2017, this unconventional house was designed by Robert Puksand, Founding Partner at Gray Puksand, as his family home.

Victorian Toronto Duplex / VFA Architecture + Design

A head-to-toe renovation of a typical Victorian Toronto duplex, our goal from the very beginning was to preserve and celebrate many of the home’s existing features – including finely crafted stairs, arched front windows, and exposed brick wall

Travessa Dom Vasco Apartment Rehabilitated in Lisboa by Arriba

The Travessa Dom Vasco apartment occupies the last floor of a mid-20th-century building, refurbished in the 80’s. The flat is split into two levels: the one below – an ordinary residence; the one above – a terrace of scarce use, where an informal storage construction is placed.

Town House by Sculpt [IT] – Dwelling with Largest Pivoting Door

Designed and renovated by Antwerp-based Sculpt [IT] Architecten, the spectacular Town House ensure a great relationship between exterior and interior.

Old Barn Transformed into a Small Cottage for a Young Family

Located on the beautiful sunny slopes of the village of Sarreyer, Switzerland, this old barn of 25 m2 of floor area has been transformed...