Ganaraska House by Scott Posno Design

Ganaraska House by Scott Posno Design

Architects: Scott Posno Design
Project: Ganaraska House
Location: Ganaraska, Ontario, Canada
Area: 500 sq m
Year 2017
Photographs: Doublespace Photography

Located an hour east of Toronto, Ganaraska house occupies a 65-acre site amidst the peaceful green fields of this Southwestern Ontario agricultural region, adjacent to a large conservation forest. It serves as a weekend and vacation home for the client, his grown children, and a variety of friends and family who frequent the tranquil property for relaxation and enjoyment year-round, away from the hustle and bustle of the city.

Ganaraska House by Scott Posno Design 1

Comprised of several buildings and structures spread over the property amidst a plethora of natural landscape features, Ganaraska house aims to engage the history and physical attributes of the site while amplifying a relationship with the outdoors. The main house sits atop a shallow ridge and follows a north-south orientation, with the primary longitudinal elevation facing east to capture morning light and a compelling view of the property’s rolling hills, dense thicket of trees, and the lush Ganaraska Forest beyond. An existing pond concentrates activity downslope; continuing on, a winding stream that bisects the property is a calming presence, shaded by the surrounding trees.

Ganaraska House by Scott Posno Design 2

The main house is set back 200 feet from a dead-end gravel road, accessed from an L-shaped driveway leading to the long bar of a building. Its steeply gabled form and exaggerated length suggest a modern interpretation of the vernacular longhouse typology. Extending 153 feet from garage to master suite, the house is clad in cedar siding stained a soft charcoal, a perfect complement to the varied greens, browns and greys of the foliage, bark and rock comprising the landscape. A standing-seam metal roof is perfectly matched in colour, with deep overhangs at either end.

Ganaraska House by Scott Posno Design 3

Here, the longhouse form translates into an even distribution of program from public to private functions in a sequential fashion. Additional privacy is maintained through the separation of sleeping quarters: the luxurious double-height master suite enjoys a privileged position with southern orientation and a secluded patio, while the other two bedrooms are located on the second floor of the house. Further, a separate loft space above the garage functions as both an artist’s studio and self-contained guest suite.

Ganaraska House by Scott Posno Design 4

Multiple points of entry ensure a degree of permeability along the home’s considerable length: the front entrance on the west elevation is balanced on the east by an operable window wall connecting interior living space with the generously scaled outdoor patio, capitalizing on the verdant and seemingly limitless view. At the north end, the dining room occupies the full 22-foot width of the house and offers a flexibility of function: when the sliding glass pocket doors on either side are closed, the room is a warm, intimate space for gathering; when the doors are slid open, it becomes a breezeway—not merely an outdoor room, but a conduit linking front and back, interior and exterior, east and west.

Ganaraska House by Scott Posno Design 5

A restrained material palette defers to the power of the dramatic site conditions, allowing the simplicity of form and the subtleties of light and shadow to inflect the project. Polished concrete floors in the public areas are balanced by an abundance of white oak used for millwork throughout, and for the stairs and flooring on the second level. The introduction of Douglas fir in the form of an expressed structural ceiling system is a reminder of the inherently rustic origins of the project.

Ganaraska House by Scott Posno Design 6

Ganaraska house was not conceived of as a single iconic house in the country, but as a compound of buildings that engage the compelling qualities of site and landscape in such a way as to maximize use and enjoyment while establishing a greater connection to nature. Immediately adjacent to the garage at the north end of the house, a Zen Garden manifests as a perfectly square, semi-enclosed structure that is meant to encourage group or solitary activities such as yoga, meditation, reading or simply relaxing. The walls are defined by 2” x 4” ipe slats, and overhead, identically sized hollow aluminum members form an open trellis, offering partial protection and cover. Fifty feet south of the main house, a secondary zone focuses activity on an outdoor pool, hot tub and a sunken fire pit beneath another trellis. Small accessory sheds contain a sauna, pool equipment and mechanical functions, and a separate, enticingly compact cabana mirrors the form and materiality of the main house—a perfectly proportioned additional one-bedroom guest suite should the need arise.

Ganaraska House by Scott Posno Design 7

Located some 220 feet east of the main house, the pond exerts a magnetic and gravitational pull down the gentle slope of the site. By day, it is a scenic and intrinsic aspect of the property, inhabited by small wildlife creatures who are drawn to its life-giving properties. By night, in the darkness, stargazing becomes a favoured nocturnal activity for those comfortably ensconced in the Adirondack chairs that ring the adjacent stone fire pit. Beyond the leafy grove of trees east of the pond, the sight and sound of the stream offers a surprising reward; two wooden bridges connect either side of the bank, inviting exploration and a deep contemplation of the mysteries of the forest.
Ganaraska House by Scott Posno Design 8
Ganaraska House by Scott Posno Design 9
Ganaraska House by Scott Posno Design 10
Ganaraska House by Scott Posno Design 12
Ganaraska House by Scott Posno Design 11
Ganaraska House by Scott Posno Design 12
Ganaraska House by Scott Posno Design 14
Ganaraska House by Scott Posno Design 15
Ganaraska House by Scott Posno Design 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa Muelles, Pichicuy / SAA Arquitectura + Territorio

Casa Muelles features a south-west façade that is completely open towards the sea. To the north-east, the perimeters are designed to respect the privacy of the site as well as the proper utilization of natural light.

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Inside a century old structure initially built for automotive assembly and display, we renovated a residence that was poorly functioning as a domestic space. In resolving the spatial problems inside this impressive volumetric shell ...

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building

Our Corrie house project combines the old and new in an outstanding location on the shore of Loch Torridon. The core of the project is formed from the remains of a former church building

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland

A recently retired couple wanted to build a summer villa that would reflect their aspiration for enjoying the beautiful lakeside landscape with their extended family and friends, while at the same time minimising the impact of the construction on the surrounding natural environment.