Residential ArchitectureHousesHoliday Home by Þingvallavatn

Holiday Home by Þingvallavatn

Holiday Home by Þingvallavatn

Project: Holiday home by Þingvallavatn
Architect: KRADS
Engineer: Emil Þór Guðmundsson
Entrepreneur: Smíðandi ehf. / Guest Þráinsson
Interior carpentry and exterior detailing: Helgi Hrafn Jónsson, Jón Árni Þórisson, Christian Danielsen
Client: Tina Dickow and Helgi Hrafn Jónsson
Location: Iceland
Size: Main house: 145 m2, Boat shed: 26m2, plot: 1000 m2
Status: Completed 2020
Photo credits: Marino Thorlacius

An essential part of a good building is a good client, they say. This general principle felt particularly present in the process surrounding Tina Dickow’s and Helgi Jónsson’s holiday home. As performing artists, they showed an unusual understanding around the creative process, and all the aspects it involves. This led to a journey that was characterised by an enthusiastic exchange of thoughts and ideas which were anchored in a common understanding of materiality and general expression. This created an atmosphere of mutual trust and openness between the architect and the client that one rarely experiences. We hope this is feeling is conveyed in the finished house.

Holiday Home by Þingvallavatn

The holiday home by Þingvallavatn is carefully placed on a densely overgrown hill which is sloping north in the direction of the great Lake Þingvallavatn. On multiple levels, the otherworldly landscape has modelled the form of the building.

Holiday Home by PingvallavatnIn dialogue with the terrain, the concrete foundation of the wooden house lies in three staggered planes that follow the movement of the landscape. In a similar manner, the roof surface, overgrown with local grass and moss, slopes partly towards and partly with the hill.

Holiday Home by Pingvallavatn

The location of the house has been chosen with great care to integrate the building into the surroundings while framing specially selected views of the landscape. Towards North, the house rises above the low scrub to give an unobstructed view over Þingvallavatn and the mountain Skjaldbreið from the main room of the house. In the opposite direction, the main room opens onto a south-west-facing terrace that is closely surrounded by trees. From here, the mountains Jórutindur and Hátindur can be seen at the same time as a view is established from the terrace, through the house and out towards the lake.

dining room, KRADS

fireplace, KRADS

Apart from the terrace, the immediate surroundings of the building are so densely vegetated that they are close to impenetrable. Preserving the landscape as pristine as possible was a major intention in both the design process and during the construction of the house. In return, the greened roof is established as an accessible plane. Access to the roof can be gained from inside, from the house’s sleep- and play loft, or from the outside where the slope starts at the foot of the integrated boat shed. Following the ascend, standing at the top of the roofs edge above the trees, the landscape opens up in a magnificent and ever changing panorama towards the lake and the surrounding mountains.

living room, KRADS

Holiday Home by Pingvallavatn

living area, KRADS

bathroom, KRADS

Holiday Home by Pingvallavatn

Holiday Home by Pingvallavatn

Holiday Home by Pingvallavatn

Sagaya – A Taste of Japan / teamLab

A new food/art installation in Tokyo is offering a multi-sensory eating experience that combines delicate Japanese cuisine with stunning projections and sound. Located inside Sagaya,...

This Guest Pavilion is a Cuboid Placed in the Middle of the Forest

The assignment consisted in the construction of a guest pavilion as an extension of the main house. Our first thought was to create a shape clear and simple, a cuboid placed in the middle of the forest, changing as less as possible the surrounding characteristics, as if it had always been there.

Penthouse H in Madrid / Langarita Navarro Arquitectos

Located on a characteristic street in Madrid’s Barrio de Salamanca, the Penthouse H forms part of the seventh floor of a typical bourgeoisie twentieth-century building. It originally housed an Academy of Fine Arts.

Vietnamese House Designed for a Buddhist Family

Vietnamese studio HA Architecture has completed a monastery-inspired home for a Buddhist family, featuring concrete-brick walls that are animated by patterns of light and...

Related Articles