Residential ArchitectureHousesMurillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

Project: Murillo Housing
Architects: Santiago Fernandez and Candida Tabet
Team: Architects Victoria Ferri, Gonzalo Berrutti, Agustina Capurro and Carolina da Mata
Location: Montevideo, Uruguay
Area: 1000m2
Completed 2021
Photographer: Reinaldo Coser

The DNA of Murillo 1665 originated in its implementation. The challenge of this project was to position five 200m2 duplex houses in a lot while imposing minimal interference with its existing wooded surroundings, thus maximizing its harmony with nature.

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

A major priority in this project was to keep majestic trees adjacent to each house. After additional studies on flow and natural illumination, the architects concluded that they could reach their objective by designing a cross shape plan accurately positioned in the terrain. This procedure resulted in an interesting rhythm, where identical houses would have a distinct look from every viewpoint.

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

The shed-style roofing and the emphasis on ethically responsible outdoor living with landscaped gardens bore out of a visit to Carrasco, where the the architects noticed a strong architectural identity, established in the first half of the 20th Century with its simplistic beauty and soul.

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

The alternating wooden and corrugated sheeting façade reveals a visual quality brought about by a meticulous choice of materials and building details, including corrugated charcoal gray sheets, wood, white plaster, glass, and native vegetation. The living and dining rooms are located on the ground level, where an exterior wooden paneled volume encases the kitchen and laundry area.

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

The majestic trees provide a soothing shield for an outdoor patio designated for gatherings, where the BBQ grill is the main star. The patio floor utilizes repurposed stones from the old house, maintaining the firm’s commitment to responsible and sustainable design.

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

dining room, Santiago Fernandez and Candida Tabet

The TV room is situated beside the central volume that contains the powder room and the stairs leading to the second floor, where three full suites are connected by a mezzanine-style family room. The double-height wall is comprised of glass panels exposing the abundant outdoor vegetation, while providing for cross ventilation and thus maintaining the air fresh and well circulated through the house.

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

living room, Santiago Fernandez and Candida Tabet

To resolve thermal insulation, the architects utilized double glass panels with solar protection; and on the façade – either wood or corrugated sheeting – purposely leaving a gap between it and the steel frame.

Murillo Housing 1665 is a thoughtful result of an ongoing collaboration between Uruguayan architect, Santiago Fernandez, and Brazilian architect, Candida Tabet.

Team:
Metallic Structure: MTA Ingenieria
Steel Frame: Premier Drywall
Iron and Concrete Structure: Magnone-Pollio Ingenieros
Aluminum Carpentry: Alufran
Hydraulic Installation: Architect Mariana Caceres
Electrical and Lighting Installation: Architect Leticia di Fabio
Lighting: Trios Lighting
Landscaping: Rosario Algorta

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

Murillo Housing by Santiago Fernandez and Candida Tabet

Industrial-Style Home in Taiwan Enhanced by Textural Diversity

The original pattern of the material itself is quite enthralling, acting in concert with the changes of light beams inside the spaces of this industrial-style home. This allows a further incorporation of lifestyle and residence.

Victorian Toronto Duplex / VFA Architecture + Design

A head-to-toe renovation of a typical Victorian Toronto duplex, our goal from the very beginning was to preserve and celebrate many of the home’s existing features – including finely crafted stairs, arched front windows, and exposed brick wall

Wolf Creek Cabin / Prentiss Balance Wickline Architects

Wolf Creek Cabin sits in a lightly-treed meadow, surrounded by foothills and mountains in Eastern Washington. It is designed as two interlocking “L” shapes: a covered patio is located at the intersection of one “L,” offering a protected place to sit while enjoying sweeping views of the valley

Cabinette Coworking by Masquespacio

Discover the new coworking space in Valencia specialized in creative and artistic disciplines and located in a delicious environment to create, to work and to build ideas

Related Articles