Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

Elementary School Vřesovice

Project: Reconstruction of Baroque Rectory
Author: Jiří Markevič (Public Atelier), Jaroslav Sedlák (FUUZE)
Co-author: Zdeněk Opletal, project engineer / Dana Opletalová | project engineer
Project location: Vřesovice u Prostějova, Czech Republic
Completion year 2018-2019
Area reconstructed buildings: 950 m2
Courtyard: 490 m2
Classrooms’ terrace: 300 m2
Client The Municipality of Vřesovice
Photo credits: BoysPlayNice
Collaborators Outdoor improvements: Vendula Markevičová
Graphic design: Radim Lisa + Marie Štindlová

Public Atelier and FUUZE designed an expansion of an elementary school housed in a former Baroque rectory. Giving the Baroque complex a new life, the project emphasises the interconnection of the new and the original historical elements, while clearly distinguishing them through shapes, materials and colours.

When the municipality of Vřesovice agreed with the Church on transferring the rectory and the parish estate to the municipal property, the Church wished that the village should not let the whole premises deteriorate but use it for a purpose. Therefore, since 2013 the main building of the rectory has been a primary school and two years later, a day care center with a kitchen and a dining room, which are also used by the primary school, was established on the ground floor of the two building wings. Our task was to reconstruct another part of the buildings into two classrooms and two vocational ones. This was completed in the summer of 2019. The last part was the original gymnasium adjoining to the baroque building, which is to be converted into a modern gym and two club rooms. At present, the project is waiting for a subsidy.

Elementary School Vřesovice

The need for the project, or the need for reconstruction, arose due to a requirement to expand the capacity of the school capacity, to save the rapidly decaying roof trusses of the Baroque complex and rectify the unsatisfactory state of its inner courtyard. The whole complex was built gradually, its various parts serving different purposes. They have been preserved in different conditions. Similarly, its reconstruction proceeds gradually, according to the needs of the municipality, its financial resources and the condition of the individual parts of the complex. This diversity, both operational and technical, has therefore logically become the main starting point of the reconstruction project.

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

The project proposal emphasized the interconnection of individual parts so that their historical value as a complex should be preserved and so that the users of the school and the day care center should feel comfortable and free to use all its parts. Both newly implemented and original historical elements are intertwined, but they are clearly distinguishable from one another. The historical parts are united by a classic plaster façade, a red roof of plain tiles, and copper plumbing elements. On the other hand, the simple cubic shape, smooth surface and distinctive colors characterize the new parts. Passages and interconnections of the buildings which were separated in the past, are accentuated. It brings playfulness to the complex not only with its colors, but also with new possibilities of operation and movement. Children are free to choose which entry to school and which color they will use. The project is strengthened by the interconnection of the existing classrooms in the rectory building and the new classrooms.

Elementary School Vřesovice

In the past, the school economic facilities were situated on the ground floor of the rectory and the day care center on the ground floor in two additional wings. Reacting to that we placed the main facility of the school on the first floor, which, among other things, brought an opportunity to save the valuable Baroque roof and to make use of the situating of the complex at the foot of the slope of the church hill. Thanks to that, the new classrooms have a spacious terrace with a grass area, from where it is possible to enjoy lessons with a view of the Church of St. Peter and Paul.

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

The project has managed to give the great Baroque complex a new life. Although it is a building with the status of a national cultural monument, a completely modern, confident as well as sensitive, architectural approach was chosen for the reconstruction. As far as the needs of the school are concerned, the historical building had several limitations, so new architectural elements not only improved the conditions for the children and teachers but also transformed their time spent at school into an experience of the space. The moment of playfulness and free movement has become important at school. What is fundamental is also the free space where children can move – the space where they make their own rules in order to relax from order and dictates.

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

Materials
Marmoleum / Forbo / classrooms, hallways
Brick paving / Klinker / courtyard
Copper cladding / façade
Wood / terrace
Products and brands
Lift platform / Manus / blue wing
Fire doors / Kospo
Roof windows / Velux / English and PC classrooms
Tiles / Tondach / roof
Window blinds / Climax / classrooms
Faucets / Roca / classrooms
School chairs and benches / Novatronic / classroom

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

Elementary School Vřesovice

Elementary School Vřesovice

Elementary School Vřesovice

Elementary School Vřesovice

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

Elementary School Vřesovice

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Hither Hills House / Bates Masi Architects

Hither Hills House by Bates Masi Architects is a seaside home that provides owners a weekend respite from the city by optimizing its ties to the land and nature. Located in a postwar planned beach community with small lots plotted irrespective of the steep topography ...

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects

At only 15 feet wide, this petite Manhattan townhouse expands beyond its envelope. A sophisticated palette of materials including white washed wood floors, tinted concrete, stainless steel, and white onyx provides a gallery-like setting for the client’s modern art collection.

Lego furniture for children’s rooms, by Lola Glamour

Is there a child who doesn’t like Lego games? I think they are some of the most popular and desired games that kids hardly...

Watervilla Weesperzijde on the river Amstel in Amsterdam

Amsterdam-based +31 Architects have recently completed Watervilla Weesperzijde, a house built on the river Amstel in Amsterdam. Description by + 31Architects: Living on the river...