Outdoor DesignGetting the Family Back Under One Pergola

Getting the Family Back Under One Pergola

Getting the Family Back Under One Pergola

Project: The Family Back Under One Pergola
Landscape architecture: Elik Avidan, Landscape Architecture
Swimming pool: Plagim
Location: A village near Rehovot, Israel
Plot: half an acre
Photography: Oren Alon

The owners of this property, parents to grown children, renovated the home, and later, once their two eldest kids flew the nest, they decided to give the garden a much-needed face-lift. A charming pool, lovely seating areas, an outdoor lounge, and a new outdoor kitchen, all grace the garden and welcome guests as well as the children, who enjoy visiting the family home as often as possible.

pool, Elik Avidan, Landscape Architecture

In most properties, the structure usually enjoys the core of the investment, with the garden often being second in priority. The owners of this private property decided to treat the garden as a space in its own right rather than a default extension of the house.
Elik Avidan, owner of “Elik Avidan Landscape Architecture” managed the renovation project alongside Avner Tsadok, CEO of “Plagim” who was responsible for the unique pool. “The owners decided to upgrade the garden from a simple one to a functional one that would accommodate many guests, but at the same time would have plenty of intimate corners”, explain both Avidan and Tsadok. “By doing so, they turned their house into a home, which their grown children keep coming back to”.
The owners, who have four children, renovated the property several years ago. Their two eldest children had since moved out, and so the owners decided to renovate the original garden, a simple lawn surrounded by trees and shaded by a pergola and create a more functional one that would encourage their children to visit more often.

Getting the Family Back Under One Pergola

Arch. Avidan faced the challenge of optimizing the ½ acre garden space, which was long and narrow in shape. Since the house was already built and recently renovated, changing the structure of the garden was not an option. “The functionality was vital in this project”, he explains. “We divided the garden into sub-areas, starting with the main property entrance that was fitted with a new facade and plants, through an outdoor lounge and renovated outdoor kitchen with a seating area and access to the pool, and an intimate fire-pit corner further along the garden”, adds the architect.

swimming pool, Elik Avidan, Landscape Architecture

As part of the desire to create intimacy in the garden, an airy, laser engraved, partition wall and a pergola were erected to separate the property entrance from the swimming pool, and floating steps were fitted along the entrance surrounded by lush planters. A seating area was positioned on the other side of the decorative wall and next to the infinity pool, which creates a breathtaking endless view. A partially built green wall was erected on the border with the neighboring property for better privacy and as a sound-proofing barrier for the benefit of the neighbors.

Getting the Family Back Under One Pergola

“In order to maximize the size of the 11x3m pool and allow for as much deck around it as possible, it was designed as an L-shape and we created a special spec where the water level reaches the edge of the pool and then spills back under the paving itself”, explains Tsadok, CEO of “Plagim”.

patio, Elik Avidan, Landscape Architecture

“This is a very advanced pool with the best possible systems, including an anti-flow swimming system as well as automatic maintenance control systems. The pool shape means that there is plenty of space for swimming, while the short end was fitted with a waterfall that faces a seating area with a view of the horizon for an enhanced sense of spaciousness”, he adds.
The pool is made of gray bluestone and constructed from crystal-reinforced concrete. It is thermal and was fitted with a retractable safety cover that retains the water temperature. Decks and greenery surround it, optimizing the relatively small space.

Getting the Family Back Under One Pergola

The garden is abundant in seating areas and can accommodate many guests whilst still allowing for an intimate entertaining experience. “The idea behind this project was to answer the family’s need for a space that would attract the whole family and their friends, and indeed, the older children now come home every weekend, sometimes solo, sometimes with their friends, as if they were coming to a weekend holiday home”, summarizes Arch. Avidan.

Getting the Family Back Under One Pergola

Subscribe to our newsletter

Vaucluse II House / Lawless & Meyerson

Vaucluse II House  is a private residence recently designed by Sydney based interior design firm Lawless & Meyerson. Overlooking Sydney harbour, this four level home...

ESQVTA Refurbished a Luxury Apartment in Porto, Portugal

ESQVTA acquired and refurbished a luxury apartment that would permit access to national and international public to the 15 year old ESQVTA’s aesthetic and lifestyle that had until that point only been available to clients.

Tiny House Done: A Nature-Friendly and Cozy House by DDAANN Studio

The Done project gives you the unique opportunity to be involved in the construction process, and the smart solution used to make the individual pieces makes it easier for you to place the entire structure in the landscape and assemble the house on site without having to build a concrete foundation.

Instantly Captivating Wood and Graphite Apartment in Poznan

The challenge for Metaforma Group designers was to combine the spatial needs of both Investors. One of them is the collector of red Ferrari cars, the other one – music disks.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families

The Yarmouk house is contemporary home to two brothers and their families. The house is located in Kuwait City. The volume is divided in the center of the plot into two identical units housing the independent quarters of each of the two families.

Recommended Stories