GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

Project: GP House
Architects: Felipe Caboclo Arquitetura, OWN
Lead Architects: Luis Fernando García Ojeda, Felipe Caboclo
Design Team: Patricia Ruiz Muñoz
Collaborators: Andres Degetau
Location: Yucatán, Mexico
Area: 6028 ft2
Year: 2020
Photographs: Manolo R Solís

Located in the Yucatán Country Club Golf Club on the Yucatán peninsula, the GP House was born from a collaboration between friendly firms which have a very similar way of projecting. With simple and clean geometry, a project is developed that revolves around inhabiting the exterior from any point of the house, the terraces being a primary point of the project.

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

Transparency and privacy were the factors to consider when designing the project. With great views of the golf course and the magnificent trees in the environment. The design of the project follows a line of sustainable and bioclimatic design, with a previous analysis of the climatology and orientations of the local natural elements, using them to benefit the energy consumption of the project and the well-being of the inhabitants.

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

plan section

The GP House is oriented to the north, for the most part, to receive the greatest natural lighting, through floor-to-ceiling windows, which are covered by a dynamic facade generated by woody louver panels which allow generating privacy when required, and at its own expense. Once open to the views of the field, from the privacy of each space.

The ailerons in the slab of the bedrooms, which serve as hot air extraction chimneys, help to naturally illuminate each space and reduce the interior temperature, generating spaces with fresh and oxygenated ventilation, reducing the use of air conditioners along the way throughout the year.

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

section

The palette of materials selected for the project (Concrete, Wood, Steel, and Glass) generates an elegant and subtle environment that creates an atmosphere of tranquility and peace in the spaces, generating greater well-being of the users.

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

The first level is projected as an open plan divided by sliding wooden panels, to generate privacy in the kitchen spaces and television area. Which are integrated through the terrace and pool, which corresponds to the geometry of the terrace on the second level.

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

planThe second level is projected as a private area, which is used to contain the 4 rooms and a family room, which are joined by a perimeter terrace, providing each space with an interior / exterior relationship, always looking for the biophilic aspect in daily living.

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

plan

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

floor plan

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

GP House by OWN+ Felipe Caboclo Arquitetura

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.