GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design

Project: GR Villa
Architects: Paulo Martins Arquitetura & Design
Location: Sever do Vouga, Portugal
Lead Architect: Paulo Martins
Area 696.0 m2
Project Year 2018
Photography: ITS – Ivo Tavares Studio
Text by Paulo Martins

Inserted in a plot of land of irregular geometry and surrounded by constructions of little architectural value, the GR villa emerges as a consequence of its constraints.

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 1

If, on the one hand there is a reluctance to visually relate the villa’s interior spaces to its immediate surroundings, on the other hand, there is an uncontrollable desire to turn the villa entirely to face eastwards, towards its view of thunderous beauty and discrete privacy. A further constraint is the fact that its orientation is not ideal, in other words, the view is predominantly facing east, to the south is the far end of the land, and to the west lies a national road with a village coffee shop on the other side of the street… Thus, arose the need for introversion and hermeticism, making the constructed volume emerge as an inert, mimicking nature and assuming its exception in the eastern wing, whose volumetric deformation declares and accentuates its willing openness and submission to the views beyond. Its forms are irregular, its colors earthen, the openings on its elevations are almost inexistent, appearing in the form of patios and skylights, visible only from higher up.

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 2

Walking along the successive ramps encountered since the entrance into this parcel of land, we are taken to a moment of transition between the interior and exterior, which is announced by its coating in roble wood, an exceptional superlative and invitation to enter through the oversized door that separates the hermetic and mysterious exterior from its pure and warm interior, with its spaces generously illuminated with zenithal light pointed towards the valley, where the mist denounces the crossing of a river.

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 3

A clear outside/indoor duality stresses the idea of the villa’s lack of interest in its relations with the immediate environment, without this hindering the existential dynamics of its interior.
Programmatically, the reception areas of the house face eastwards (valley) and the intimate zones westwards (road), with these spaces being separated by a large indoor patio around which it is possible to walk, creating enriched spatial and visual dynamics.

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 4

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 5

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 6

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 7

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 8

GR Villa / Paulo Martins Arquitetura & Design 9

GR House / Paulo Martins Arq&Design

GR House / Paulo Martins Arq&Design 1

GR House / Paulo Martins Arq&Design 2

GR House / Paulo Martins Arq&Design 3

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Color and Light in a Dream Apartment from Budapest

Surely, the designers behind Margeza brand love colors and there is no better proof of this fact than the folowing images that present an...

D Brand Store in Valencia by Nihil Estudio

As if it were a shoe box, D Brand Store is presented as a “box” that by itself contains and exposes. The double skins generates a volume that from the façade, extending it to the end of this shoe shop.

The Farmhouse Reinvented – Casa Ry by Christoffersen Weiling Architects

The project Casa Ry designed by the Danish architecture studio Christoffersen & Weiling Architect wins the prestigious German architecture award Iconic Award in the category Innovative Architecture.

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

Our design team, upon initial visits to the site, aimed to construct a pavilion style house that both made whole the scarred terrain and benefited from the unusually flat land. These conditions encouraged our designers to push the house deeper into the hillside ....

Simple Geometry Shines in Modern Austin Home

This south central-Austin house was designed for a couple wishing for a design that would support an active indoor/outdoor life. Early versions of the design featured flat roofs, but we were drawn to the idea of a simple elevated gable structure housing the bedrooms ...

Hideaway Chair – a bent ply wood and upholstered children’s chair

Design led childcare company New Shoots, approached Think & Shift to design a product that provides children a comforting sense of enclosure in their...