Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

- Advertisement -

Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

Project: Kiht’han House
Architects: Bates Masi Architects
Lead Architects: Paul Masi, AIA LEED AP
Contractor: K. Romeo Inc.
Interior Designer: Select Furniture from Wyeth
Location: Sagaponack, New York, United States
Lot size: 0.92 acres
Building size: 5,000 sq. ft.
Photographer: Bates Masi + Architects

Too often the architectural response to flood-prone sites is to distort conventional designs and methods to meet the flood protection requirements, masking the issue at best. In contrast, the design for this property overlooking a coastal pond and the ocean beyond celebrates the periodically rising water levels. Rather than hiding the flood damage prevention measures, the design takes advantage of them, thereby embracing the duality of the wetland landscape to intertwine nature and built form.

Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

The house, pool, decks, and sanitary field are elevated and broken apart to let flood waters flow around and between them, thereby reducing the potentially damaging hydrodynamic pressure of coastal flooding. Thus the Kiht’han house becomes a series of vertical volumes from which to observe the ocean view, the agrarian landward view, and the dynamic ground plane itself. Perched safely above, flooding becomes a non-threatening event, a periodic change in the home’s relationship with the ground. From the glass-enclosed bridges that connect the volumes, one can appreciate the dramatic spaces between them, whether flooded in wet periods, or interconnected by flows of native plantings in the typical drier periods.

Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

The composition of the volumes in the landscape is guided by program and the surrounding context. The orientations of each volume are influenced by the desire for ocean views or sights of the pastoral landscape and respond to the use that occurs within. Programmatically, pulling apart the spaces allowed for maximum privacy as four guest bedrooms are separated from the living areas and master suite. Communal spaces have flexibility to flow to the outdoors and extend onto elevated decks by means of full height sliding glass doors.

Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

The building’s location, straddling the agrarian and coastal landscapes, inspired the articulation of the wood siding. The board and batten design is reminiscent of nearby vernacular structures while its two-layer composition allows for selective control over its opacity. At grade level the boards are omitted and the battens form an open screen to let floodwater flow through it per FEMA regulations. Above, overlapping boards and battens are opaque to mask neighboring houses from view. At the roof line, the battens are omitted to let light filter between the boards. The transitions between the varying opacities occur along horizontal datum lines that ring the towers, breaking up the verticality of the facades and referencing tide lines left by fluctuating water levels.

dinig room, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

The language expressed by the exterior siding translates to the design of the interior spaces as well. The horizontal datum lines are visually transcribed onto the interior walls by means of material transitions for interior finishes and wall claddings. Wood clad walls at the first level transition into wainscoting and light painted walls at the upper floors. This visual link expresses the seamless connection between interior and exterior as one travels throughout the Kiht’han house.

staircase , Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

By creating a homogenous relationship between the architecture and nature, one is constantly reminded of the place in which they reside. Natural elements are invited into the home and are experienced on a daily basis, thus becoming a part of everyday life.

plan

Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

living room, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

bedroom, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

bathroom, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

Kiht’han House, Sagaponack, NY / Bates Masi + Architects

- Advertisement -

Beach Bar in a Tropical Green Resort Complex – Naman Retreat

Naman Retreat Beach Bar was completed recently by Vo Trong Nghia Architects. The bar has an area of 143 square meters and is located in the Naman...

Private Retreat Designed for Experiencing the Passage from Forest to Sea

Located at the juncture where a forest opens onto the bay, the Shore House was designed to capture both the intimacy of the wooded site and the expansiveness of the open water.

Santa Monica Family Home Connected to Gardens and Areas for Contemplation

This modern family practices togetherness, not hanging out in separate rooms. The architects’ assignment was to design an appealing centralized habitat for all members of the household to use and enjoy.

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier

The vacated space in the form of a gable becomes one of the sequences going into the Manhwarican house. And let it shine the sunshine indirectly. The vacated space in the form of gaps changes with time, and the feeling of space also changes.

Aspen Apartment in Porto Alegre by Ambidestro Arquitetura

Designed to be the home of the contemporary man, the Aspen Apartment is the latest completed project of the Ambidestro Arquitetura office in Porto Alegre. With the smallest detail in mind, the apartment was designed for clients looking for a living space inspired by the great capitals of the world.

Minimalist Contemporary Home by Dominique Jacquet and Anne Sophie Goneau

This minimalist contemporary home is a two-storey townhouse of 2,200 square feet, located in Montreal, and proposes a different version of the single-family housing in an urban environment.

Chelan Lake House / Hoedemaker Pfeiffer

A family hideaway designed for modern, easy living, The Chelan Lake House was inspired by the essence of “camp life” and a family’s love...

Casa Zirahuén in Mexico / Taller de Arquitectura y Diseño

Casa Zirahuén is a holiday house located in a small town of Michoacán called Zirahuén. From de heights of the hills, the project rests amongs the site’s vegetation.

Tina’s Barn House, Cyprus / VARDAstudio

Tina's Barn House was designed for a young family that requested a contemporary take on barn-house style design. From this, the pitched roof design took life and determined the form of the house.

Miller Residence / Ark 8 Architects

Miller Residence is an exploration of the interstitial spaces and relationships between the existing built form and the surrounds. The existing weatherboard property suffered from piecemeal connections within as well as with the natural environment.

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

Sited upon a coastal dune landscape, the St Joseph residence seeks proportional balance. Balance between elemental exposure and domestic intimacy of prospect and refuge. Balance between the natural and the manmade (in landscape, form, material, to color, texture, furnishings.)