Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio

- Advertisement -

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio

Designer: Nihil Estudio
Project: Casa Carmela Restaurant
Location: Calle Isabel de Villena, 155, 46011 València, Spain
Year: 2017
Photography: David Zarzoso

Back in the 20s, the great-grandfather of the current manager of this family restaurant of traditional food, went every summer to the Valencian garden for serving to the Madrid tourists who came to the mediterranean coast. Casa Carmela began as a barrack serving as a changing room for bathers on Malvarrosa Beach.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 1

It was in 1922 when the company was registered with the name of his wife, Carmen. Over the time, the small business was growing, giving shelter and food to the guests of the mediterranean. The second generation in charge of Casa Carmela tooks the family business raising their own farm animals, with a corral in the back of the restaurant. This poultry products were also linked to vegetables from the family garden always serving seasonal and quality products from then to nowadays.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 2

Years later, the third family generation took Casa Carmela. The establishment was reformed, the bars were extended, the kitchen was also intervened and wooden “paelleros” were built. This upgrades gave to Casa Carmela restaurant fame as a specializing house un rice dishes, paella cooked on wood fire with smoked crunchy “socarrat” and also a layer of very fine rice. This great reform added to a last one arrived on 1989 which also incorporated a terrace, modernizacion of the “paelleros” and the kitchen, and a traditional ceramic coating of Manises –typically from Valencian culture-.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 3

At present, Casa Carmela restaurant reaches 170 seats, excluding the outdoor terrace. The mural decoration of the majority of the rooms, covered with Valencian tiles with matine and fruit motifs where there are an abundance of orange and small latin sail boats, reminds us every time the tradition and culture of Valencia.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 4

It was in 2017 when the restaurant underwent a new update. This time, nihil estudio was in charge of the renewing, with and from respect, this space with Mediterranean characteristics where the smell of the sea and light reverberates becoming the guidelines of a familiar restaurant where history has its own voice.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 5

From the respect to previous interventions, nihil estudio works in this project combining tradition and modernity in this family business which represents by itself the passage of four generations now.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 6

Casa Carmela is a restaurant of generational inheritances needed a new update of the bar area. With the premise of recovering the existing ceramic tile, but also modernizing the spacie, speeding up the space and increasing the entrance of light, nihil estudio works in Casa Carmela with careful attention to the importance of showing the details of the high quality products. Is this careful which gives to this intervention the importance between the present without forgiving the past.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 7

Casa Carmela restaurant now opens to the outside allowing the entrance of natural light to practically the inside “patio” (terrace) and also facilitating the diner to enjoy the views of the promenade, opening at the same time to the gaze of the passer-by.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 8

Without losing the essence of “bar” which is characterized in Casa Carmela, nihil estudio intervention shows now the fresh product with which plates are cooked, also recovering traditional existing decoration from the restaurant as traditional Valencian tiles and also brings light to space incorporating iron elements serving also of support to the bar. This iron elements serve as an artificial front light and turns allow the visitor appreciate the rehabilitation in the ceiling, where the joists were respected, providing false skylights to the space to increase the light sensation, creating a continuity between the external natural light and the interior space.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 9

The materiality chosen is based on the respect of materials funded. At the bar, nihil estudio is set to retrieve the tiles found. An exercise which involves removing carefully all pieces during the work to be incorporated once finished. Allowing to show though a contemporary language, the logo of Casa Carmela now is embedded in micro-concrete with the ceramic pieces. Highlighting the craftsmanship of the renowned potters from the Manises, such as the “socarrats” –Terracotta plates decorated generally in reddish or brownish and blackish tones of medieval origin, typical of the Crown of Aragon pottery- which are now revalued thanks to s respectful intervention that also incorporates the uses os a discreet Capdell furniture, highlighting the family and certainly homelike character of Casa Carmela restaurant.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 10

Clay floor extended from the main entrance to the interior terrace, improving continuity with the lining of the rest of the restaurant. This purpose looks for the same provider which made the last reform in the 89 thus avoiding the feeling of a “temporary jump” within Casa Carmela. It also provides a wine cellar to the space serving to the service areas, expanding the bar area and providing service, unifying the different restaurant rooms.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 11

This area also provides a wine cellar to the space serving to dining areas, expanding the different rooms and providing service, unifying the rooms. This material choice of this new wine is now part of the restaurant, being by itself part of the “common” language, being able to live toward the pre-existing elements and new additions. This new area appears here in wood, in a similar finish to the dining areas, unifying materiality and opening itself to service areas, bringing more light, a continuity visuals and also functionality.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 12

In the bar, cold barrels are carried through a tube buried in the ground the beer until reaching the shooter, where it is cooled again. This is how this service area, characterized by a faster and more direct service with the customer ensures that the product is served with optimal conditions.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 13

Understanding what has been and what Casa Carmela has become means respecting the appearance of its quality cuisine. With presence in means such as the Via Michelin or the Repsol Guide, the paella in particular and the rest of its fresh produce become the protagonists of this restaurant. This is how the kitchen was opened to the corridor, being able to see the work of the “paellero” and having the bar a counter space for the fresh product. Tradition, respect and good work prevail in this intervention of nihil study where the knowledge of the raw material is valued, going beyond the purely constructive terms.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 14

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio 15

- Advertisement -

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Working together with a Bellevue-based Executive Architect, JPC Architects, the Design Team at Clive Wilkinson Architects implemented a dynamic design solution that incorporated flexible, open workspace for the company’s software and hardware departments

Attic Flat in Bratislava – Rhapsody in White by at26

"Rhapsody in white" is a 92 sqm attic flat renovated by Slovakian studio at26. The flat is located at the top of block of flats...

Ozernaya Apartment in Moscow / Buro 108

Derived from the word ‘ECO’: ECOlogic and ECOnomic. A small apartment that has it all. This small apartment in Moscow has been designed according to this principle. Interior project was created by Ekaterina Gritsan for Buro 108 for young man and covers an area of 60 m².

Traditional Tuscan Villa Transformed into a Modern Country House

In Plein Air House is a traditional Tuscan villa transformed by Ken Linsteadt Architects into a modern country house. In Plein Air House is...

This Bangalore House Featuring Mid-Century Classics Furniture and Contemporary Art

Conceptually the Bangalore house has two opposing faces, an introverted exterior facing the street in the east and south , and an extroverted interior elevation facing west and north. The street facing massing is more opaque while the garden facing elevations provide transparency and views.

Generator Amsterdam by DesignAgency

A gateway to Amsterdam’s beautiful Oosterpark, Generator Amsterdam opens its doors to surroundings that include exotic birds, ancient willow trees and a whimsical children’s...

Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

The vertical extension creates a strong relationship with the garden over multiple levels, creating space to sit, step and look between inside and out – the large sliding glass doors are key to this connection

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat

Perched on the cliff edge in Plaka, the main town on the island of Milos, this old Greek stone house has been carefully restored to provide a London-based family with an authentically traditional yet practical summer retreat.

Concrete Light House with Attic, Basement and Swimming Pool

“As such, the design creates an inward-looking house with an external screen, which not only controls the sun but also views in and out of the house,” explains Han Loke Kwang, HYLA Architect’s Founder

Woodworkers Barn Designed by Fabric Architecture as a Family Retreat

The Woodworkers Barn is a second stage addition to the Woodworkers Cottage. Designed as a parents retreat/ kids chill out zone/ alternative second living area that connects with the landscape and existing rear deck.

De La Canardiere Residence / Atelier BOOM-TOWN

The De La Canardière residence was designed to enable a sister and brother to meet as a family on special occasions and to unwind in contact with nature. This project sprouted along the shores of a lake up in the Laurentians in a wooded area with a significantly consistent slope.