Architecture and Interior Design StudiosCoates Design ArchitectsHansen Road House by Coates Design Seattle Architects

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

Project: Hansen Road House
Architects: Coates Design Architects
Location: Bainbridge Island, Washington
Contractor: Smallwood Constructions,
Roofing: Hanley Roofing
Civil Engineer: Browne Engineering, Inc.
Geotechnical Engineer: Myers Biodynamics inc.
Landscape Architect: Outdoor Studio, LLC.
Structural Engineer: Peter A. Opsahl Structural Engineering, Inc.
Courtesy of Coates Design Architects

From the outside, Hansen Road House is an anonymous, almost austere, monumental facade anchored deeply into the hillside on a waterfront property. Upon entering, it becomes clear that an entirely different experience awaits on the inside, where it is warm, light, and open. The 18-inch-thick concrete walls that form two sides of the building’s exterior provide a poignant counterpoint to the warm wood and copper form that rests at a slight angle to take full advantage of the site’s water and mountain views. The concrete exterior wall and exposed concrete within the home reduce energy costs by serving as thermal mass, naturally cooling the home in the summer and retaining warmth in the winter.

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

Each room was carefully designed to take advantage of views, provide comfort to the residents, and have an appealing style. With only a small buildable area available on the site, the building’s footprint is maximized through the use of vertical space. The close proximity to the street is softened by native landscaping and a stone retaining wall. The back façade of the home, which faces the Olympic Mountains and Puget Sound is mostly made up of glazing. The main living space opens out onto a large deck that cantilevers from the home’s structure, providing a seamless connection from inside to out. The stairs, lit by a large skylight above, are made of customized blackened steel and wood that was milled from a tree previously located on the property. With 12-foot-tall ceilings, the three-story home leaves an indelible sensation of openness and inspiration with all who visit.

kitchen, Coates Design Seattle Architects

Features:
· Reduced energy cost with use of thermal mass
· Natural ventilation and daylighting
· Radiant floor heating
· Drought-tolerant landscaping
· Views of the Puget Sound and mountains
· Connection between indoor and outdoor living spaces

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

bathroom, Coates Design Seattle Architects

bedroom, Coates Design Seattle Architects

kitchen, Coates Design Seattle Architects

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

staircase, Coates Design Seattle Architects

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

Subscribe to our newsletter

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

The original 1930 bungalow’s main value was its prime location near South Congress. Otherwise, the existing structure was dark and dated. The original structure’s living spaces were cut off from the backyard by the master bedroom and a utility room.

Inside Out Residence in Ahmedabad, India / ADHWA architecture . interiors

“ Inside Out Residence ”was an interior designing project for a residence. The client emphasized on having a design that is minimalistic and one that is not too flashy or gaudy, but at the same time, not underwhelming either.

Viewfinder House by Faulkner Architects

Viewfinder House is built as two elevated rectangular boxes with deeply recessed apertures focused on a singular view. Sheathed in a red cedar rain screen and closed on three sides, the boxes open to the Pacific Crest to the southwest.

Royal River House – Efficient Single-Story Home by Briburn, Maine

An energy efficient single-story home with detached garage + a separate artist’s studio, all capable of reaching net zero energy goals.

Valencia Penthouse: Naturalness, Neutrality and Brightness

Valencia penthouse is an interior design project completed by designer Josep Ruà. Located in Valencia, Spain, the apartment has an area of 70 square meters. The...

Recommended Stories