Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

Project: Hatley House
Architects: Pelletier de Fontenay in collaboration with François Abbott
Location: Hatley, Canada
Year 2019
Photography: James Brittain

Approaching the Hatley house from the nearby dirt road, one immediately recognizes the high-pitched gables so typical of the area. The roofline stands out above the rolling hills: three gables clustered together in an unusual way. The house is built on a natural plateau, providing a breathtaking panoramic view of the surrounding countryside and the mountains beyond. This landscape is defined by rolling hills, pastures, forest, and mountains. Farmhouses, barns, and sheds are scattered within this scenery. These structures are integral to the language of this place. The house uses these elements from the original agricultural structures, reinterpreting them in a more abstract way.

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

Three identically shaped volumes of varying sizes and orientation are connected side by side without ever intersecting. Together, they form an uncommon yet coherent ensemble. The shape of the house constantly changes as you move around it, while always remaining clear and intelligible. Three surrounding courtyards form a square around the house. The steep standing seam metal roof and deep timber lattice façade echo the nearby constructions.

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

The house is composed of three wings: the central communal wing, the master wing, and the guest wing. All three wings have double-height spaces reaching up to 8m high. The two smaller wings also have more private wooden-clad mezzanines above the bedrooms. Inside the house, large windows frame carefully selected views onto to the agrarian landscape, while skylights in every double-height space fill the interiors with natural light all day round.

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

A few key structural elements define the house: the continuous horizontal concrete foundation, the deep timber lattice façade that wraps around the entire house and the unified galvanized steel roof, all of which help link the volumes to one another. These structuring elements are meant to unify the architecture without simplifying it. The house is truly multi-layered. It is at once simple and complex, discreet and imposing, open and introverted, bare and luxurious.

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

kitchen / Pelletier de Fontenay and François Abbott

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

living room / Pelletier de Fontenay and François Abbott

bedroom / Pelletier de Fontenay and François Abbott

bathroom / Pelletier de Fontenay and François Abbott

stairs / Pelletier de Fontenay and François Abbott

minimalism/ Pelletier de Fontenay and François Abbott

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

BA Apartment in Lisbon 1

BA Apartment in Lisbon / Atelier Data

Set in a Lisbon neighbourhood from the thirties, the BA apartment occupies the last two floors of a building, benefiting from views that from...

10 Tips for Designing Children’s Rooms

For each comes a moment in life when the natural step has to be made in order to start a family, to find fulfillment...
Axboe House by Klima Architecture

Axboe House by Klima Architecture

The Axboe house sits on the north side of the Synderville Basin, Utah, overlooking the greater Park City area and the ski areas beyond.
Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

Perched along a forested hillside in the town of Somers, New York, the Clover Hill Residence is the renovation of a late 19th century masonry foundry into a private dwelling.
Greenacres Residence by Austin Maynard Architects 5

Greenacres Residence by Austin Maynard Architects

Greenacres is Austin Maynard Architects first completed project in New South Wales. Unable to save the original dilapidated house, a new home was constructed on the steep block, a topography that set new and exciting challenges.

More Articles Like This