HomeResidential ArchitectureHousesHaus S / Yonder – Architektur und Design

Haus S / Yonder – Architektur und Design

Haus S / Yonder – Architektur und Design
Haus S

Project: Haus S
Architecture: Yonder – Architektur und Design
Project Leaders: Benedikt Bosch, Katja Knaus
Design Team: Johannes Wigand, Frida Ruppe
Structural Engineering: merz kley partner ZT GmbH
Foundations: TK Ingenieure GmbH
Building Physics: Huber & Dieterle Bauphysik
Location: Oberreute, Germany
Area: 231 m2
Year: 2022
Photo Credits: Henrik Schipper, Brigida González

In the contemplative climatic spa of Oberreute in the Allgäu region, the Stuttgart office of Yonder – Architektur und Design has created a small, refined, detached house in a solid wood design with a living area of 130 m2. The building has found a clever solution for a complicated location on a slope by combining multiple elements on different levels.

Haus S / Yonder – Architektur und Design

Haus S / Yonder – Architektur und Design

The carport is the first component of the ensemble at street level at the foot of the property. One level higher you reach the ground floor via a large wooden terrace. An elevated, open entrance area appears to be cut out of the building and taken out of the respective volume – this is used now as an external sauna and guest house. At the entrance level of the main house there is a bedroom with bathroom, and the actual living area is on the level above with a gallery under the roof. You can enjoy the best view of the wonderful landscape there.

Haus S / Yonder – Architektur und Design

The particular part of the design of Haus S is based alongside the vertical layering on the consistent reduction to the material of wood and a twisting of shell and internal ground plan. Only detectable from the outside by a slight skewing of the gable roof, very special spatial qualities in the interior arise as a result. The defining material is spruce, which is brightened up with the use of coloured surfaces. From the outside, the annex and the ground floor shine emerald green: inside the lower bathroom appears almost completely in a brick tone.

Haus S / Yonder – Architektur und Design

Haus S / Yonder – Architektur und Design

The colour is taken up exactly by the LS 990 switches from JUNG in the Les Couleurs® Le Corbusier-colour “terre sienne brique”. In the bathroom on the upper floor, a blue colour was used, which is reflected in the LS 990 switch in the colour “bleu outremer foncé”. In the bathrooms there is a monolithic overall impression exactly like in all interior rooms, whose distinctive colour is the natural woods. By doing without impact sound insulation and additional layers in the finishing, the design elements of ceilings and floors are simultaneously also their finished surfaces. Here, the LS 990 switches in black and light grey consciously set themselves apart as foreign bodies from the homogenous wood materiality.

Haus S / Yonder – Architektur und Design

Alongside the sustainable building method, as a pure wooden construction Haus S also impresses by meaningfully developing a piece of land that is difficult to build on and nobody had dared to do so due to the steep slope. As a result, the property makes a contribution to the necessary redensifying in rural areas. Valuable old areas of trees have been retained due to sensitive siting of the small volume – the sauna was even built around a magnificent tree.

interiors

upper level

Haus S / Yonder – Architektur und Design

shower

Subscribe to our newsletter

Attic Flat in Bratislava – Rhapsody in White by at26

"Rhapsody in white" is a 92 sqm attic flat renovated by Slovakian studio at26. The flat is located at the top of block of flats...

How to Make the Most Out of Your Sedona Vacation Rental

Sedona has gained a reputation for its counterculture and spiritual vibe. People visit from all over the world to experience the unique energy of this town and the natural beauty

CB Office, São Paulo / Bernardes Arquitetura

Motivated by the issues raised by the pandemic and the constant reflections on what the ideal workspace would be like for the new dynamics, the leaders of this international law firm brought to Bernardes Arquitetura with the desire to rethink the project for its headquarters in São Paulo

Recommended Stories