Heathdale Residence – Smart Home Encased in Cor-Ten Steel Panels

- Advertisement -

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (1)

Heathdale Residence is a 298 sqm custom single-family residence located on the ravine of Cedarvale Park in Mid-town Toronto, Canada. Heathdale Residence was completed in 2015 by TACT Design Inc.

Description by TACT: This house projects a resolute demeanor towards the street with an undaunted face toward the ravine. The carefully crafted inner core is grounded by the sculpted wooden stair, which culminates at the 3rd floor study and wrap-around terrace.

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (2)

Expansive windows allow the owners to dwell amongst the ravine’s tree canopy while the lower family area spills into the shaded rear yard. The front dining area finds its comfort under the brow of the striking yet reserved Corten face. The dichotomy of the design responds to the contrasting public and private sides of the site; rooting it in its context while expressing the persona of the owners.

Architects: TACT Design INC.
Size: 298 sqm
Location: Toronto, Canada
Photographer: David Giral

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (19)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (21)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (4)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (13)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (20)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (24)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (22)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (18)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (6)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (23)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (9)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (8)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (17)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (11)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (5)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (16)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (10)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (7)

Heathdale Residence - smart home encased in Cor-Ten steel panels (3)

- Advertisement -

Two Halves House by Moloney Architects

The Two Halves House on Silverwattle Drive is divided in to two pavilions of exactly the same size. The upper level pavilion houses the sleeping areas, whilst the lower level is the kitchen, meals, living spaces and garage.

Intersections by Anila Quayyum Agha: artistic action and social message through geometric design

Born in Lahore, Pakistan, Anila Quayyum Agha has a BFA from The National College of Arts and a MFA in Fiber Arts at the...

Brown and Kaufman Home Remodel by Klopf Architecture

The goal was to modernize and brighten what was a cramped and compartmentalized 1960s Brown and Kaufman home. Completed in two phases, several interior walls were first removed to open up the living space, bring in more natural light, and improve the overall flow.

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Tucked on a steeply sloping site with expansive views of the city and mountains, Myrtle View House is a complete reimagining of an existing 1950's residence.  The compact low form with dark stained wood and simple detailing allows the house to maintain a low profile and quietly nestle into the slope. 

Cross Street Project in Bondi Beach, Sydney

The clever design team at CM have renovated this beautiful home in Bondi, Sydney and have listed it on the market to sell as...

A Non-Traditionally Cottage in Idyllic Mountain Landscape

An extraordinary place in the southern part of the Moravian-Silesian Beskydy. Mountain landscape with almost no other buildings nearby – with the exception of just few scattered homesteads.

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space

This 1,800 sf condo renovation is about maximizing efficient use of space. Custom built-in solutions include a sliding desk that converts a den into a guest room, and display niches for the client’s personal curio collection. One of the defining built-in features of this project was the flush-faced millwork with cut-out pulls.

Lautaro House / Felipe Alarcón

Lautaro House is a private house reformed and modernized by Chilean architect Felipe Alarcón. The house is located in Linares, Chile. From the architect: Buildings not...

The “Jin ” Life Aesthetics Hall of Greentown’s Magnificent Residence

History consists of countless fragments of time, lost in the restoration of temporal fragments, often referring to a period of resurrected history, spliced and carefully combed, whereby the city offers fresh charms to the depths of history.

Rathmines House by MRTN Architects

Rathmines House is an alteration and addition to a Victorian weatherboard house in Fairfield. The poorly planned layout of the existing dwelling contained a lean-too out the back, housing the laundry and bathrooms to the north and living spaces to the south. A narrow corridor provided the only connection to the backyard.

Energy Efficient Home with Sweeping Views of Lake Washington

Built on a steep slope lot in Seattle with sweeping views of Lake Washington and the Cascade Mountains, the project presented a number of challenges, both technical and permit-related. As a designated Environmentally Critical Area (ECA) Steep Slope, the lot is subject to a far more rigorous standard of review than an ordinary flat lot.