Residential ArchitectureHousesStairway House, Tokyo / Studio Nendo

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Project: Stairway House
Architects: Nendo
Location: Tokyo, Japan
Year 2020
Photo Credits: Takumi Ota

Stairway house is a two-family home in a quiet residential area of Tokyo. With other houses and apartment buildings pressing around the site, the architectural volume was pushed to the north to take in daylight, ventilation, and greenery of the yard into the living environment by a large glass front southern façade. The layout plan made it possible to preserve the existing persimmon tree beloved by the previous generations.

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Considering the potential difficulties of going up and down the stairs, the rooms for the older couple were arranged on the 1st floor. The eight cats living with the older couple roam in and outdoors more freely, and encourages the mother to enjoy her hobby of gardening more freely. The younger couple and their child reside on the 2nd and 3rd floors. To avoid the two households being completely separated at the top and bottom, a “stairway-like” structure was designed in the south yard, continuing upward into the building and penetrating the 1st through 3rd floors.

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Enclosed inside the “stairway” are functional elements, such as bathrooms and a staircase for actual use, with the upper part taking on the look of a semi-outdoor greenhouse with abundant greenery as well as a sun-soaked perch for the cats to enjoy climbing. And so, a stairway and greenery gently connected the upper and lower floors along a diagonal line, creating a space where all three generations could take comfort in each other’s subtle presence. Not only does the stairway connect the interior to the yard, or bond one household to another, this structure aims to expand further out to join the environs and the city —connecting the road that extends southward on the ground level, and out into skylight through the toplight.

kitchen Tokyo / Studio Nendo

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

bedroom, Tokyo / Studio Nendo

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

plan 2

home office, Tokyo / Studio Nendo

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

home office, Tokyo / Studio Nendo

bathroom, Tokyo / Studio Nendo

plan

bathroom, Tokyo / Studio Nendo

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Modern and Minimalist House on the Island of Paros, Greece

Located on the island of Paros, Greece, Kamari House is a new summer residence with a modern and minimalist architecture. The house was designed by...

Charles River Associates Offices by Elkus Manfredi Architects

The design of CRA’s New York office involved renovation of two floors at 1411 Broadway, a high-rise office building in the garment district.

Valley Family House / Luciano Gerbilsky Arquitectos

Valley Family House is a 580 meter construction, built on a 5,000 square meter lot in a gated community called Valle Santana in Valle de Bravo. The lot has a complex surface, with a 35% incline which makes construction a challenge but provides a grand view.

HUALUXE Xi’an Hi-Tech Zone / CCD – Cheng Chung Design

HUALUXE Hotel & Resorts is IHG’s another classic work in its exciting course of reformation, and a new international luxury hotel brand tailored to Chinese guests. Relying on IHG’s world-renowned excellent management system ...

Wildwood House / Giulietti Schouten Architects

Set on top of a forested ridge separating downtown Portland and the suburban sprawl of Beaverton, OR, Wildwood house is a rural retreat and primary residence hidden within the metro area of the Pacific Northwest.

Related Articles