North Vancouver House by Scott and Scott Architects

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (1)

This North Vancouver House was recently renovated by Scott and Scott Architects in Vancouver, Canada.

Description by Scott and Scott Architects: Working with the architects to locate a suitable property for a new home the clients purchased a 1950s post and beam house located near the base of Grouse Mountain. The house, while extensively renovated over the years, had a modest scale, well proportioned rooms and a strong connection to the wooded and mature yard.

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (15)

The North Vancouver House project consists of the design and construction of the restoration and renovation of the 150 sq. m house. The living space was stripped of embellishments, services rationalized and the enclosed stair was replaced with a new open stair of steel and fir which allows for the light from the second floor hall window to connect with the ground floor.

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (10)

The project draws from the architects and clients (two history professors) shared interest in traditional materials and respect for the original details of the house.

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (11)

To brighten the spaces the douglas fir beams were lye washed and the structural decking was finished with a cloth applied pigmented oil. The living spaces were reduced to the structural shell, the walls were repaired and finished in a natural lime based whitewash and the floors ground and troweled.

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (4)

The materials used were selected for their contrasting strengths and minimally finished using traditional methods that are maintainable and acquire visible signs of use over time. The steel stair and fireplace frame were finished with wood stove paste and bowling alley wax and the cabinetry was lye washed and sealed with soap.

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (2)

With minimal change to the configuration of the spaces, the functional storage was consolidated into two douglas fir plywood cabinet blocks to maximize the open spaces while providing concealed storage for the living, entry and kitchen.

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (5)

The kitchen was crafted of solid ash and designed for the open storage of the owners collection of studio pottery. While open and light in section, the joinery was detailed to structurally bear the weight of the 800kg marble counter monolith which was milled from a block the architects selected from the Hisnet Inlet quarry located on Vancouver Island near their own alpine cabin.

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (6)

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (8)

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (13)

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (14)

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (9)

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (7)

North Vancouver House by Scott and Scott Architects (3)

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Penthouse of Vanke Metropolis No. 79 in Hangzhou

Penthouse of Vanke Metropolis No. 79 in Hangzhou / More Design Office

The Penthouse has five bedrooms, three living spaces, two kitchens and four bathrooms. The living room, with a 6 meter high double height space is located in the south, facing the Qiantang River. The spiral staircase is in the southeast corner, and the three sky terraces are connected to the secondary bedrooms, western kitchen and multi-functional room.
The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The Burj Residence is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.
The montain cottage

Mountain cottage perfect for a wonderful holiday

It is well known that a house should fit the environment and please allow me to introduce an impressive exposure of this principle- mountain...
Vivo Headquarters in Dongguan / CCD - Cheng Chung Design

Vivo Headquarters in Dongguan / CCD – Cheng Chung Design

The core value of vivo is "fun, vitality, innovative technology", and its core value runs throughout the design. From a distance, the complex looks very beautiful and even the inside looks more beautiful.
Visa Office Development - A Creative Approach to Attracting Top Talent

Visa Office Development – A Creative Approach to Attracting Top Talent

This 62,000-square-foot, ground-up Visa office development is a departure from Visa’s typical campus project because of its location in a neighborhood of single-family homes and condominiums.

More Articles Like This