Casa Muelles, Pichicuy / SAA Arquitectura + Territorio

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

Project: Casa Muelles
Architects: SAA Arquitectura + Territorio
Location: Pichicuy, Chile
Architect in Charge: Sergio Araneda
Collaborators: Diego Alvarellos, Brigitte Woodward, Barbara Salazar Construction Pájaro Carpintero Ltda ( Araneda-Alvarellos)
Area 150.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Nicolás Saieh

The dock house is a second home located meters from the coastal área of Pichicuy, in Chile’s V Region. The architectural concept is guided by the slope of the terrain, as well as by the wish to maintain the ocean’s horizon present throughout all rooms of the house. It was decided that the entire layout should be confined to one level, establishing a relation to the sea’s horizon by way of siting the house against the slope, like a dock.

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

This push back against the slope bestows visibility to the topography of the terrain, as well as the further-off geography of the coastal shoreline, pre-cordillera mountain range and Pacific Ocean.

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

The project’s architectural floorplan is organized in two areas. One is the living and common areas adjacent to the entrance. The other includes bedrooms and bathrooms. Between them, functioning as an intermediate space with direct communication to the exterior, is a transparent hallway that leads to a deck overlooking the ocean along the northern side of the hill, where an outdoor firepit is shielded from the wind by the terrain.

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

The entire site is laid out comprehensively from one floor, which increases in height as the terrain falls below it, using diagonal wooden pillars for support.

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

Casa Muelles features a south-west façade that is completely open towards the sea. To the north-east, the perimeters are designed to respect the privacy of the site as well as the proper utilization of natural light. This is enhanced by way of a horizontally slatted skylight that runs the entire length of the house.

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

The wooden structure is proposed as an important part of the house’s overall expression. It is mounted over a structural plinth composed of five axes built of large, master sectional 6×6 inch beams. This structure is illustrated below in the sections on pillars and internal structure of the house.

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

Casa Muelles, Pichicuy SAA Arquitectura + Territorio

Must Read

Child Friendly House in Ealing, London 1

Child Friendly House in Ealing, London / Office S&M

A family in Ealing, with three children, commissioned Office S&M to refurbish their house. We created a child-friendly house in the broadest sense of the word, adding curves to the walls, a playful snakes-and-ladders bannister to the new room, and an arched window for each child.