Helensvale Haus in South East Queensland / Happy Haus

Helensvale Haus

Project: Helensvale Haus
Architects: Happy Haus
Location: Gold Coast , Australia
Project size: 350 m2
Project Budget: $570000
Completion date: 2018
Photographer: Andy MacPherson

Happy Haus have delivered a clever courtyard home for their young clients in an unlikely setting; a new suburban estate in South East Queensland.
The clients, a young couple building for the first time, engaged the Brisbane-based firm to bring the Helensvale Haus to life as an open courtyard-style home on their medium sized block, which is closely bordered by the estates’ project-style-homes.

Helensvale Haus in South East Queensland / Happy Haus

Managing Director of Happy Haus, Lachlan Grant, says “we worked with our client’s vision and guided them through the process of designing and building a home”.
“We had an excellent working relationship built on trust; we trusted their needs and ideas, and they trusted our experience when it came to difficult design choices, especially as they, like all our clients, had a budget to work with.”

Helensvale Haus in South East Queensland / Happy Haus

The Helensvale Haus is designed to breathe. Each area of the home can be opened up to natural light and air, meeting the clients’ desire to build a classic courtyard home that makes use of the sub-tropical climate.

Helensvale Haus in South East Queensland / Happy Haus

While the living areas are bordered by and flow into a central lush courtyard, Happy Haus considered the clients’ need for privacy in the densely populated estate. From the street, the modern box facade of the Helensvale Haus acts as a barrier for the clients’ indoor and outdoor living spaces.

Helensvale Haus in South East Queensland / Happy Haus

On entry, through large doors at the front edge of the courtyard, the home feels instantly private and separate from the street. The open plan living and kitchen area is bordered by sliding doors, allowing seamless cross ventilation and connection to the courtyard.

living room / Happy Haus

Upstairs, the versatility of the house becomes apparent. A series of bedrooms, bathrooms and a quiet living space all face inwards to the green courtyard. The second retreat-style living area adds flexibility to the home, allowing the residents a secluded rest space away from the open ground floor.

interior design, Happy Haus

The new suburban estate on the Gold Coast is neatly organised in rows of cookie cutter homes that have the potential to encroach on the privacy of the Helensvale Haus.
“Suburban estates are rarely sites for architecturally designed homes that focus on clients’ needs and lifestyles”, continues Grant.

new suburban estate in South East Queensland, Happy Haus

“Often, volume-built homes dominate these sites as they are focused on cost outcomes only. Our philosophy is to create homes where design, quality and cost have been equal partners in the process.”

kitchen, Happy Haus

“Architecturally designed homes don’t need to be expensive or unattainable; understanding your needs and budget are the most important factors when approaching a build.”

dining room, Happy Haus

“We delivered this home for far less than the standard Australian build cost at $2150 per m2, and more similar to the construction rates of the neighboring homes.”

new suburban estate in South East Queensland, Happy Haus

Happy Haus, a Brisbane based firm, believe architecture should be a more-widely accessible service, as it has the ability to change the way people live and interact with their environments.
The business offers a multi-disciplinary approach to design and construction. Architects, licensed builders, manufacturers and project managers all sit in the same team, providing solutions to a wide range of clients with one thing in common; the desire for a quality home that will enhance their quality of life through good design.

new suburban estate in South East Queensland

new suburban estate in South East Queensland

new suburban estate in South East Queensland

plan

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

OHLAB Has Designed An Environmentally Low-Impact Home in Mallorca

OHLAB — an award winning architectural office based in Spain — recently has completed MM House, an environmentally low-impact home located on the Spanish...

Old Carriage House Transformed into a Live-Work Studio

The Wells Fargo building, located in the Hamilton Park neighborhood in Jersey City, was built at the end of the 19th century as a stable for the company’s iconic stagecoach horses. Our clients, who are working artists, had acquired the double-height ground level space hoping to transform it into a live-work studio.

J Residence in Herzliya, Israel / Pitsou Kedem Architects

The story of the J House originates from its surroundings. The view from the street to the entrance reveals a resolute stone path, a sidewalk, asphalt and an outdoor wall, all forming one complete composition.

Victorian Brick Terraced House Renovated by Granit Architects

We got planning for a full width and side return extension, with full height steel doors adding an industrial style to this typical Victorian brick terraced house. The ground floor has been completely reconfigured, to create once large open plan kitchen, dining and living space.

Abaca in San Francisco / Studio O+A

Abaca is the plant that produces the fiber used in making rope. In 1856 the Tubbs Cordage Company began manufacturing rope in San Francisco and with its neighbors, Hazard Gunpowder Company and Union Ironworks, defined the industrial character of its neighborhood.

Vila Leopoldina Loft – 70 sqm Integrated Loft for an Modern Lifestyle

Vila Leopoldina Loft is a 70 sqm contemporary loft completed by Diego Revollo Arquitetura in Sao Paulo, Brazil. Description by Diego Revollo: Located in Vila...