facebook

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home

Architects: Matter Architects
Project: Tree Villa
Architects in Charge: Jonathan Smith, John Holley, Phil Howat
Location: Auckland, New Zealand
Area 300.0 m2
Project Year 2017
Photography: Simon Devitt

In a cramped, steep site on one of the busiest residential streets in Ponsonby, Auckland, there was magic to be found in the form of a dilapidated 110-year old heritage villa. Over two years, the three-bedroom, one-bathroom villa was transformed into a beautiful and functional, cozy family home. Fundamental to its success is the sense of tranquillity and respite the villa’s spaces offer from the inner city lifestyle that the clients love.

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 1

A favourite place to relax, rewind, and re-invigorate is this spa-like bathroom. Carving out portions of the villa, adding masonry wall structures, and substantial retaining facilitated the addition of a new downstairs floor. Moving down the gently-lit stairwell of the main floor, the first room encountered downstairs is the bathroom. High windows maintain natural warmth, privacy, and light on entry, while further in the room becomes subterranean, generating a sense of privacy, cosiness, and sanctuary. Polished heated concrete floors provide additional warmth and a solid grounded feeling.

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 2

For the first time in New Zealand Statuario Florim oversized panels were used as wall lining, providing a serene quality to the bathroom’s perimeter walls. Concrete walls provide the solid backing to the panels and aid noise reduction. The considerable size of the panels create the feeling that the bathroom is carved from solid marble. These soft porcelain panels ensure that the space is filled with gentle diffuse light and feels intimate, warm, and luxurious. The hanging WC is hidden behind a mosaic marble feature wall. Alarti Marble tiles are used on the feature wall to provide a delicate contrast to other elements, and to draw attention inwards toward the free-standing stone bath. This unique egg-shaped bath provides a sculpted centerpiece to the room. On the flip side of the WC, a walk-in shower offers the reinvigorating experience of warm rainfall.

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 3

All joinery and cabinetry elements are framed in black including the mirrors. This provides a visual direction to these elements. The slipped break between mirrors highlights the shifting levels within the home and the external window. Lighting options, including recessed LEDs within the ceiling space add to the feeling of intimacy and calm.

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 4

While the room imbues a feeling of being transported from one world to another, the harmonious use of materials throughout the villa provides seamlessness and comfort to the senses. The minimalist approach to surfaces and joinery further reduces unnecessary stimulation, while maintaining a sense of luxury. Generous storage makes the space practical and self-contained.

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 5

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 6

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 7

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 11

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 8

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 9

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 10

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 12

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 13

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 14

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 15

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 16

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 17

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Backwater House by Platform 5 Architects

Designed by Pltaform 5 Architects for a young family, Backwater house has a traditional architecture and contemporary interiors. Project description: The house sits on a...

The Furnished Void Apartment in Eixample, Barcelona

The Furnished Void is a warm and bright apartment completed in 2016 by Spanish studio Egue y Seta.  The apartment, designed for a young...

Lemay + Escobar Architecture & ODA Team Up on Charlie West

Charlie West – Manhattan’s only new ground-up construction residential development in Hell’s Kitchen – is now complete. The striking 16-story condominium building, with exterior design by ODA Architects and interiors by the renowned Andres Escobar of Lemay + Escobar Architecture DPC, creates an urban oasis at 505 W. 43rd Street.

Crystal Blue Apartment in Tel Aviv / Michal Han Interior Design

A 350m² apartment located within a project facing Tel Aviv’s beautiful seafront. The Crystal Blue apartment takes up half of one of the buildings floors and was planned for a couple in their 50’s. The planning process was both unique and challenging as a result of the apartment’s semi-circular shape.

Mi Chola Mexican Restaurant in Aspen, Colorado / Davis Ink

Mi Chola is a 3,500 sq. ft. “contemporary Mexican cuisine” restaurant located in Aspen, Colorado. Our clients have been a part of the local “foodie” scene for many years so when word got out, expectations were high.

True North House Features a Unconventional Zig-Zag Metal Facade

Named after its sunny corner block, True North house is a home for an architect and family. The site contains two dwellings. At the rear, stables built in the 1880s was renovated to a one bedroom townhouse