This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors

Architects: Studio Guilherme Torres
Project: Cubist house
Location: Londrina, PR, Brazil
Area 410.0 m2
Photography: MCA Estúdio

The big wooden box calls everybody’s attention from inside and outside of the condominium in Londrina, Brazil. The cubist house, designed for a young couple, abolished the spaces and traditional partitions. The Project took in consideration some factors of the lot, since it was located in the highest point of the condominium, and its wide extension of boundary walls, created a lack of privacy situation to the lot.

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 1

To come through this situation, the adopted solution was to create a groundlevel plateau foundation, surrounded by walls that embrace the whole construction and create a perimeter in between the condominium walls.

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 2

From this premise, the big concrete box was covered with cumaru wood and created in the most regular part of the site, leaving the area in a trapezoid shape to the garden and pool.

pool, Studio Guilherme Torres

The core concept of breaking paradigms was given right in the entrance: the entrance gate leads the guests to walk by the pool and come inside the house by the double height atrium, where the whole house communicates. In the ground floor the single entrance wall hides the stairs, the living room area works as the link between the inside and outside, through big pivoting doors.

living room, Studio Guilherme Torres

The kitchen was integrated into the environment, with a niche where stove and even barbecue place was installed. The meal area is perfectly integrated to the kitchen and living room. Even the lavatory was designed to work as a pool changing room.

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 5

On the upper floor the master suite is separated from the living room atrium by a glass wall, the toilet and closet are integrated to the sleeping area.

interior design, Studio Guilherme Torres

The hall located by the stairs on the upper floor, works as a small office space and has its windows protected by concrete hollow elements. Simple solutions and few materials but used with generosity confer personality and a timeless touch for this project, showing a simpler way of living.

dining room, Studio Guilherme Torres

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 8

kitchen, Studio Guilherme Torres

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 10

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 11

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 12

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 13

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 14

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 15

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Waterfront House Designed for a Family of Three Generations

This modern waterfront house was designed for a family of three generations. The house is sited on the property so as to organize the space around it into a series of distinct exterior rooms; an entry court, a sports field, a shaded courtyard, and a pool terrace.

Wonderful apartment refurbished with unconventional interior design

This apartment in Soho, London has undergone a renovation, made by the new owner in cooperation with Michaelis Boyd Associates, which turned it into...

Metal Clad Extension to a Traditional Edwardian Style Home

Verge House is a project which celebrates the threshold between two differing architectural styles to highlight the homes history and original charm. The addition aims to recede form and complement the original architecture and propel the home into modernity.

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes

The rehabilitation and extension of these houses in Nantes, France, was completed recently by Mabire Reich Architects. Description by Mabire Reich: Extending a house means...

A Personal Oasis In El Born, Barcelona

This apartment in Barcelona was refurbished by Squad One Studio. The project was conceived in collaboration with MC Arquitectes. Text by Squad One: Refurbishment for a...

San Carlos Midcentury Modern Remodel by Klopf Architecture

The previous owner of this 1960s modern home covered over the walls of glass with plywood and installed a massive awning at the rear...