Residential ArchitectureHousesHewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

Project: Hewn House
Architects: Matt Fajkus Architecture
Project Manager: Sarah Wassel
Design Team: Matt Fajkus, Sarah Wassel, David Birt
Location: Austin, Texas, United States
Area: 2509.0 ft2
Completion 2019
General Contractor & Developer: Capstone Custom Homes
Photographer: Charles Davis Smith, FAIA
Text by Matt Fajkus Architecture

The cabin typology redux came out of the owner’s desire to have a house that is warm and familiar, but also “feels like you are on vacation.” The basis of the Hewn House design starts with a cabin’s simple form and materiality: a gable roof, a wood-clad body, a prominent fireplace that acts as the hearth, and integrated indoor-outdoor spaces. However, rather than a rustic style, the scheme proposes a clean-lined and “hewned” form, sculpted, to best fit on its urban infill lot.

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

The plan and elevation geometries are responsive to the unique site conditions. Existing prominent trees determined the faceted shape of the main house, while providing shade that projecting eaves of a traditional log cabin would otherwise offer. Deferring to the trees also allows the house to more readily tuck into its leafy East Austin neighborhood, and is therefore more quiet and secluded.

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

Natural light and coziness are key inside the home. Both the common zone and the private quarters extend to sheltered outdoor spaces of varying scales: the front porch, the private patios, and the back porch which acts as a transition to the backyard. Similar to the front of the house, a large cedar elm was preserved in the center of the yard.

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

Sliding glass doors open up the interior living zone to the backyard life while clerestory windows bring in additional ambient light and tree canopy views. The wood ceiling adds warmth and connection to the exterior knotted cedar tongue & groove. The iron spot bricks with an earthy, reddish tone around the fireplace cast a new material interest both inside and outside. The gable roof is clad with standing seam to reinforced the clean-lined and faceted form. Furthermore, a dark gray shade of stucco contrasts and complements the warmth of the cedar with its coolness.

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

A freestanding guest house both separates from and connects to the main house through a small, private patio with a tall steel planter bed.

living room / Matt Fajkus Architecture

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

bedroom / Matt Fajkus Architecture

bathroom design / Matt Fajkus Architecture

bathroom / Matt Fajkus Architecture

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

Hewn House in Texas / Matt Fajkus Architecture

plan

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting

Project: Airy Home Architects: HAO Design Location: Pingtung, Pingtung County, Taiwan Area: 160.0 sqm Photographs: Hey!Cheese This bright and airy home was designed by Taiwanese studio HAO Design. The...

The Light Sculpture Forms in Nature – a Fascinating World of Roots

There is a real fascination for roots. They are the metaphor for our origins, where we come from and where go, and a link...

A 1960s House Completely Renovated by ÁBATON Arquitectura

Finally, our clients chose a 1960s house with a magnificent garden and with a very robust, compact enclosure. We wanted to "perforate" the facade, no so much as for the house to open up onto the garden, but for the garden to look onto the house.

Roof Apartment in Istanbul / Escapefromsofa

Designed by Escapefromsofa, a design studio established in Istanbul in 2009, this roof apartment is located at Cihangir one of Istanbul’s most lively neighbourhood. The...

Retro Style Apartment in Paris / BäN Architecture

This retro-style apartment was recently completed by BäN Architecture. The apartment has an area of 67 m2 and is located not far from Canal de l'Ourcq, Paris. In this apartment, the long corridor meters have been removed to make way for an extra room in a retro-urban style.

Related Articles