Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

Project: Family Home and Office
Architects: SAOTA
Project Team SAOTA: Stefan Antoni, Greg Truen
Interior design: ARRCC
Project Team ARRCC: Mark Rielly
Location: Geneva, Switzerland
Photo Credits: Adam Letch, Stefan Antoni

This family home and office on the banks of Lake Geneva, with architecture by SAOTA and interiors by ARRCC, was designed for a successful Senegalese businessman based in Switzerland. The home draws on the owner’s heritage to advance an emerging African‐inspired aesthetic in its sculptural form, materiality, and textural quality.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

The triangular shape of the dramatically located lakeside site, in addition to strict planning parameters and prohibitions, imposed considerable restrictions on the design. The response was to carve architectural forms from the triangular footprint of the site and to create a ‘reductive’ sculptural design of round‐edged cubes and triangular masses.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

For ARRCC Director Mark Rielly, this bold approach to form directly influenced his approach to the interiors. Working closely with the homeowners, Mark sourced from a wide range of South African and international décor and furniture brands. “The contemporary architectural space defined the design direction, resulting in a modern approach with brands of diverse origin chosen for the décor,” says Rielly.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

Internally, finishes include walnut joinery, marble and travertine floors and light granite wall cladding with stainless steel detail insets. Externally dark zinc cladding covers the sculptural forms with textured granite used on feature wall and the floors. A double-volume living area, with a curved glass wall façade facing the lake, flows into the dining area and kitchen on the ground floor while the bedrooms and en-suites are located on the top level. Furniture with organic and rounded shapes were selected to accommodate the irregular shape of the main living spaces, with the living room divided into two zones, a formal and informal area that are centred around the feature fireplace – a suspended black flue and fire dish secured to the floor.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

Comfort in this generous, open-plan layout is achieved using modular furniture pieces, such as Arne sofas from B&B Italia, that can be easily reconfigured to create continuity between the two living areas. Custom GT armchairs by South African studio OKHA and a leather pouffe by Dominique Perrault and Gaëlle Lauriot-Prévost add to the luxe layering, further bridging the gap between formal and informal spaces. This blurring of African and European provenances continues with the mix of organic-shaped patchwork Nguni rugs, African-inspired ceramics by Louise Gelderblom, a colourful portrait from Parisian artist Françoise Nielly and a horse lamp from MOOOI. An eye-catching wall of randomly patterned Chandore stone with recessed strips of stainless steel becomes an architectural feature in itself.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

The dining room features a glass OKHA Vista table, which complements the glass and timber screen wall panel behind. Wooden slats on the glass screen match the timber panelling of the bar area, with polished steel OKHA Frame barstools complimenting the dining selections. A Carolina Sardi art installation consisting of suspended yellow discs create striking focal points on the wall of the bar.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

The upper level is accessed by a spiral staircase as well as a glass-cylinder encased elevator, which houses the bedrooms. A yellow-coloured Caesarstone slab for the floor, vanity and mirror wall form a striking finish in the children’s bathroom. The bath alcove walls are clad in sheets of brushed stainless steel, contrasting with the polished chrome finishes of the heated towel rails and bathroom chrome ware.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

Through this symbiosis of iconic European design and an emerging African aesthetic, the interior successfully reflects the global family that live within the spaces, while achieving a nuanced layering of tones, textures and materials.

living room, SAOTA and ARRCC

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

interior design, SAOTA and ARRCC

living room, SAOTA and ARRCC

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

bedroom, SAOTA and ARRCC

bathroom, SAOTA and ARRCC

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Passive Solar Residence: Craven Gap by Samsel Architects

Samsel Architects have recently completed this modern passive solar residence located in Asheville, North Carolina. Description by Samsel Architects: This modern passive solar residence sits...

Gabion House by Spasm Design Architects

This country home starts with an 8 foot thick Gabion wall, which acts as a spine, the first marker which runs for 170 feet, from north to south. Pawna Lake, offers some killer vistas. The pool sort of drifts away from the verandah as a reflective mirror plane, pointing to the peak on the opposite shore.

Small Studio Flat Designed Especially for Rent

This small but spacious studio apartment was designed especially for rent. The main objectives of the project - low budget and easily restored finishing materials and furniture.

Family Apartment in Tel Aviv / Raanan Stern Design

The creation of two dividable public areas was the foundation of planning this family apartment in central Tel Aviv. The apartment was extended and...

Victorian Gin Distillery Converted Into a Bright, Modern Family Home

A conversion of a Victorian gin distillery into a family home. As the distillery is surrounded by other buildings, the design challenge was to bring in lots of natural light while maintaining privacy.

Vijayawada Garden Estate: Innovative Architecture with Futuristic Design

Beijing - based Penda Architecture and Design have designed Vijayawada Garden Estate, a residential project with futuristic modular design that provides 36,000 square meters...