Residential ArchitectureRenovation ProjectsMimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites

Architects: Mimeus
Project: Winter Bivouac at the Pradidali
Location: Pale di San Martino, Tonadico, Trentino, Italy
Year 2017
Photography: arch. Giacomo Longo

The Rifugio Pradidali lies at 2278 m a.s.l. and is a renowned departure point for many excursions and climbs in the Pala group in the Dolomites. Mimeus refurbished the old winter bivouac, which is usually used by mountaineers during the Rifugio’s winter closure. The bivouac was originally built by volunteers belonging to the Italian Alpine Club branch of Treviso.

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites 1

A metal shell with double-pitched roof has been added to the existing stone basement , shaped conforming to the protruding rocks above. The new bivouac can accommodate up to 7 persons and consists of a small compact volume characterized by a vertical cut at the entrance up to the roofing.

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites 2

The glass walls on the second floor show a breathtaking view on the Canali peak. The interiors are entirely covered in timber and feature three levels, in order to make the best use of the height and allowing to a functional subdivision of the space.

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites 3

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites 4

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites 6

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites 5

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites 7

Subscribe to our newsletter

Peninsula Weekend House by Bernardes Arquitetura

Peninsula Weekend House, a home in a coastal city, explores an intriguing relationship between the privacy and domesticity of its residential program and natural setting.

Office in Black Box Office / ALLENKAUFMANN

When closed the Office in a Black Box is a still presence and when open it takes an animated character. Light reflects and refracts off the brass L profiles and we can already see some patina from our hands meeting the brass.

10 White Bedroom Ideas for a Peaceful Escape

In this article, we review bedrooms from top designers, sharing ideas that we hope our readers can draw inspiration from.

Giacomo Yandoit House – Modern Classic Transformation of a Former Church

Seamlessly integrating classic design with contemporary architecture, the spectacularly restored Giacomo Yandoit house is the perfect example of different design aesthetics working in harmony. The...

Summerhouse H / Johan Sundberg Arkitektur AB

Summerhouse H is located on the southern coast of the Skåne-region in Sweden, in a scenic location just a couple of metres from the beach. The house has views both towards the Baltic Sea to the south and the heathland to the east.

Recommended Stories