Residential ArchitectureHousesHidden House / Ogrydziak & Prillinger Architects

Hidden House / Ogrydziak & Prillinger Architects

Hidden House / Ogrydziak & Prillinger Architects

Project: Hidden House
Architects: Ogrydziak & Prillinger Architects
Contractor: Forsythe General Contractors
Structural: Buro Happold
Landscape: OPA-Ogrydziak & Prillinger Architects
Planting: Delphine Huetz-Cozzolino
Location: 412 Lombard Street (Telegraph Hill), San Francisco, California
Project Area: 3,000 SF
Project Year 2019
Photo Credits: Joe Fletcher Photography

This house for an entrepreneur and an artist began with a negotiation. Impacted by powerful neighborhood groups that restricted its envelope and appearance, the Hidden house wears a mask to hide the architectural freedoms within. The mask achieves a blankness by abstracting the ubiquitous San Francisco bay window and covering the entire front face with a dense cedar screen. However, the cedar boards twist at the bay window to allow a glimpse of the internal complexity beyond.

facade / Ogrydziak & Prillinger Architects

Behind the mask, the house has a split personality. Vertical circulation is efficiently stacked on one side, opposing varied horizontal living on the other. A skylight emphasizes this split by creating a rift between these two zones. The two zones have different characters, underscored by the exclusive use of raw materials on one side while the other side is drenched in pastel blue paint. Each personality reflects a distinct spatial dynamic: fluid, varied extension in a horizontal plane versus vertical and vertiginous twisting.

living room / Ogrydziak & Prillinger Architects

staircase / Ogrydziak & Prillinger Architects

kitchen and dining room / Ogrydziak & Prillinger Architects

plan

Hidden House / Ogrydziak & Prillinger Architects

Hidden House / Ogrydziak & Prillinger Architects

terrace / Ogrydziak & Prillinger Architects

Hidden House / Ogrydziak & Prillinger Architects

Hole Collection by Susanna Mandelli / Rexa Design

The Italian designer Susanna Mandelli has designed the Hole Collection for Rexa Design. Description by Rexa: This collection is born from the idea to revisit...

Sentinel Ridge Farmhouse Display Contemporary and Agrarian Aesthetics

On a dramatic mountain site high above the Napa Valley, we approached the project with a reverence for this particular protected land, and a strong prioritization of its multiple sensory experiences.

Benvenuto House by Faulkner Architects

Architects: Faulkner Architects Project: Benvenuto House Location: Truckee, California, USA Photography: Joe Fletcher Truckee, California’s Benvenuto House was designed by Faulkner Architects for a New York–based client. The Eastern...

Traditional Siheyuan House Transformed into an Attractive Public Space of Beijing Inner City

"Twisting courtyard" house is located in Paizi Hutong, Dashilar Area, Beijing. It used to be a Siheyuan house with one single entry. The purpose of the improvement is to upgrade the necessary infrastructure needed for modern life

Capreit Office Space Renovation in Toronto

Spanning three very different heritage brick and beam buildings, this technically complex renovation opened up previously closed-off workspaces and exposed the character of the original buildings buried underneath previous renovations.

Related Articles