Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (1)

Trevose house is a home for a large family, designed by Singapore-based AD Lab Pte Ltd.

Description by AD Lab Pte: Situated at a corner junction in a lushly planted residential neighbourhood in Singapore, the Trevose semi detached house, although featuring prominently on the street due to its location, is surrounded by mature rain trees and encircled by quiet sidewalks. The architects at AD Lab Pte Ltd were driven by the idea that the building should be a gentle continuation of its surroundings. They aspired to echo and even amplify the beauty and tranquillity of the site with the new building, despite having to displace much of the existing ground level garden in the process. This ambition to extend the spirit of the site, its sense of garden, gentle movement and tranquillity, posed a challenge to the designers given the extensive programmatic requirement of the owners, who live as a large multi-generational family on the site. 

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (2)

The architects were able to fulfil the ambitious accommodation needs of the owners by creating a highly compact building form with a small courtyard to bring light and air into its centre. In order to replace the displaced garden, they designed a large garden veranda that wraps in a spiralling motion around and up the external facade of the house. This veranda is planted with greenery and visually continues onto the main roof with a green lawn that wraps over the roof forms. This architectural language of encircling green landscape around the building resonates with the quiet planted road verge and sidewalks that wrap around the site.

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (11)

Aside from gently merging the building into the site, these long winding verandas also serve as extensions of the individual rooms and link the various spaces of the house, creating a sense of connectivity where the owners are have a comfortable garden space where they can all meet and come together as a family.

Project: Trevose House
Architect: AD Lab Pte Ltd
Location: Singapore
Completed 2015

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (7)

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (9)

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (8)

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (5)

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (4)

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (6)

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (3)

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (10)

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral (12)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche

The project begins with the search of aspects related to a forest that can be applied to the design of this single-family house with two floors: vegetation, growth over time, large spaces, introverted spaces or overhead lighting, among others.

A Light-Filled Dwelling with Magnificent Areas / F3 Studio

The partial renovation of this period home in Elsternwick is the result of a shared vision and a love of design between the client and designer. The timber clad extension completed by F3 Studio connects the existing period home to the refurbished open plan living area.

Coworking The Sun is a Comfortable Space for Work, Rest and Communication

Coworking The Sun, which has opened in the very heart of Kyiv, is placed on the 4th floor of historic building on Khreshchatyk street....

Beyond House: Sustainable Family Home by Ben Callery Architects

Designed by Ben Callery Architects, the Beyond House stretches typical terrace boundaries, making a sustainable house despite its heritage constraints. Project description: The existing heritage house was...

Aura Desk lamp by Ross Gardam

Aura Desk Lamp is designed by Melbourne-based Ross Gardam. Description by Ross Gardam: The Aura desk lamp is the result of a desire for purity and...

Zen Outdoor Living Space: Hilgard Garden

Winner of the 2015 ASLA-NCC Top Residential Design Award, the Hilgard Garden / Outdoor Living Space was designed by Mary Barensfeld Architecture in Berkeley, California. Description by...