Residential ArchitectureHousesCasa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

Casa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

Casa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

Project: Casa Zenteno
Architects: Sebastian Mariscal Studio in collaboration with Alfonso Frade
Landscape: Sebastian Mariscal & Alfonso Frade
Construction: FradeLab
Location: Mexico City, Mexico
Year 2018
Text: Oscar Ramírez
Photography: Rafael Gamo

Casa Zenteno began with a deep study of our client’s needs, the context and site restrictions. Located on the west side of the city, within a private residential development, introspection and best sunlight conditions were some of the main objectives.

Casa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

The façade as a continuous light screen, seems to reveal the interior, but only diffuses it.

Casa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

As you approach the entrance, a compact space, a wooden box, leads you to a double height space displayed as a pavilion. Walls are detached from its vertices, not touching, the carved out spaces play an effect of multiple depths of light.

living room, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

The roof, as a solid shell, contracts at the top of the screen-wall allowing the light to flood the space, revealing the container of the bougainvillea above, that freely delineates and softens the main façade. Vestibule, living room and study intertwine as a single space, from here, your wandering eye takes you to a sequence of materials, one leads to the next as they merge along your path.

Casa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

Walls contract and expand as you move and as the level changes, it invites you to pause and lower your eyes to discover each space.

staircase, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

In the site, three architectural characters with their own identity, although sequential, contain the garden for intimacy.

plan 1

In the background another screen, now in wood, keeps the intimate space of the master bedroom with a pitch roof while along with the garden´s vegetation filters the terrain stepping down to the basement and the service areas.

Casa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

Casa Zenteno resembles a piece of clothing, as a suit of various textiles, composed by a set of pieces of exposed concrete, brick and wood assembled with a sinuous and detailed embroidery.

Casa Zenteno, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

plan 2

bedroom, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

interior architecture, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

pavilion, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

outdoor, Mexico City / Sebastian Mariscal Studio & Alfonso Frade

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects

The Wakecrest Residence is a residential renovation exercising the deliberate peeling back and distilling of an original 1962 enclosure organized around a dramatic 180-degree view over the Pacific Ocean in Malibu California.

Newtown House – Renovation of a Mid-Century House by Hindley & Co

Newtown House was recently renovated by Hindley & Co, an architectural and interior design practice based in Melbourne. This renovation to a mid-century house at the top of a valley in Newtown is all about the sweeping views of the surrounds, and the balance between the old and the new.

One-Story Prefabricated House Designed in Madrid and Assembled in Brookline

This open-plan double-height living area includes the main domestic activities and enables the transformation of the residual building into a two-story residential unit, technologically and spatially adapted to its time and the life of its users.

Alive + Well Wellness Center / Matt Fajkus Architecture

Situated in the Texas Hill Country, just outside of downtown Austin, Alive + Well is a comprehensive wellness center, designed and built around a shared philosophy of holistic health.

Semi-Detached Home Renovation by Spaceworkers

The intervention in a semi-detached home, located in a perfectly consolidated urban area of the city of Oporto, had as its objective the simplification of the way of dwelling, of a house that already accused the passage of time.

Recommended Stories