High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle

- Advertisement -

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle

Design Principal: Jim Olson / Olson Kundig
Project: High-rise apartment
Interiors: Naomi Mason, Christine Burkland
Architectural Staff: Jason Roseler
Location: Seattle, Washington, United States
Photography: Jeremy Bittermann

Replacing a stark, all-white interior with a warm, wood-based palate proved to be a wise choice for the owners of this high-rise apartment. With floor-to-ceiling windows overlooking Elliott Bay and downtown Seattle, the unit’s new oak finishes offer a welcome contrast to the often gray and rainy panorama.

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 9

Oak paneling was introduced at the entryway, throughout the kitchen and in the adjoining seating area, replacing white painted ceilings and walls. Track lighting in the entry was replaced, adding further warmth to the space. An underused glassed-in atrium adjacent to the seating area was filled with plants, and oak cabinets were added for additional storage. A white chair-rail band was added at the height of the atrium countertops, continuing through to the wood paneling in the adjoining seating area, visually connecting the two spaces.

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 2

Custom casework, furnishing and finishes are featured throughout the unit. A walnut and bronze dining table by Chad Haus blends warmly with a custom-made leather ottoman and the oak walls. Hand-woven pillows by Seattle artist Rob Folendorf add color to the surroundings. A 3Form resin desk surface in the guest room office is illuminated from behind with colored LED lights.

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 3

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 4

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 5

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 6

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 7

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 8

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 10

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 1

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 11

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle 12

- Advertisement -

Loft in Valencia – Unmistakable Bohemian Bourgeois Décor

This loft in Valencia was modernized by architect and interior designer Josep Ruà. Description by Josep Ruà: Bringing up to date a space where the...

Roman Apartment / Carola Vannini Architecture

Roman Apartment is a residential project completed in 2016 by Carola Vannini Architecture. Located in Rome, the apartment has an inner surface of 180...

Brutalist Apartment Inspired by a Concrete Bunker: Perfect Storm Loft

The Brutalist apartment project brief called for the re-design of an inner city warehouse conversion in Camperdown, for a couple seeking a minimalist lifestyle with an interior to match.

Small Studio Apartment Designed by the Mexican Studio Palma on the Roof of a House

In Mexico City, the growing demand for housing in certain areas, as well as the increase in density, has motivated the population to find ways of making the most out of their rooftops. In this case, the client was looking to expand a small extra room to be used as a full studio with an independent access.

Hawaiian Summer Camp by Walker Warner Architects

The Kahua Kuili residence was conceived as a modern interpretation of a classic Hawaiian summer camp. The project site is located at the base of the island’s large cinder cone, Pu’u Kuili, and offers expansive views of the Pacific Ocean and Kua Bay as well as mountain views to Hualalai.

Lakeside Summer Camp Rebuilt for Multiple Guests

Formerly a lakeside summer camp, this property came with stringent zoning restrictions. Three existing buildings have been rebuilt, each one confined to the footprint of its original foundation.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage

Flexibility was also embedded in the brief for this project. With the idea of staying in this home for years to come, creating experiences was pivotal. The sliding glass and timber-battened screens, for example, fully retract to allow a seamless connection to the garden.

Summer Retreat in Maine: Three Identical Cabins Connected by a Deck

Little House On The Ferry is a summer retreat composed of a group of cabins designed by GO Logic in Vinalhaven, Maine, USA. CLT’s were...

Casa del Limonero by Taller Estilo Arquitectura

Designed by Taller Estilo Arquitectura, Casa del Limonero represents a modern interpretation of traditional Mexican architecture. Project description: The Casa del Limonero is a house on...

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites

The Rifugio Pradidali lies at 2278 m a.s.l. and is a renowned departure point for many excursions and climbs in the Pala group in the Dolomites. Mimeus refurbished the old winter bivouac, which is usually used by mountaineers during the Rifugio’s winter closure.

Barry Street Townhouses / Fieldwork and Milieu

Barry Street townhouses is a collection of 21 individual houses designed to reflect the colourful history and rich urban fabric of Brunswick. Conceived by local...