Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Project: Mini-Apartment Building
Architects: BETA Office
Project Team: Auguste van Oppen, Evert Klinkenberg
Collaborators: Huibert Spoorenberg (climate advisor), Huibers Constructieadvies (engineer), ATB Leerbroek (contractor)
Location: Buiksloterham, Amsterdam, The Netherlands
Year: 2018
Area: 450.0 m2
Photography: Ossip van Duivenbode

Dutch architecture studio BETA has designed a mini-apartment building in Amsterdam for a multi-generational family. 

Contemplating care between generations, a family comprising of two households decides to build a house together. While the younger couple already lives in the city, the grandparents live in the countryside and are keen to move back to the proximity of urban amenities.

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Adapting With Time
For this mini-apartment building a concept was devised capable of accommodating changing spatial demands over time. The elderly couple occupies the top apartment with generous views across the cityscape. This apartment has an elevator and level floors, making it very suitable for the elderly. The bottom apartment has an office and a direct relationship with the garden, making it ideal for a working family with young children.

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Instead of reducing vertical circulation to a necessity, it occupies the heart of the building. Omnipresent as a sculptural element in the lower apartment, the system gradually transforms into a series of voids higher up in the building. This central access system allows a ‘surplus floor’ to be combined with either apartment. Initially used as a space for guests for the topmost apartment, this space can be easily added to the lower apartment through a few elementary technical amendments.

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Open Vs. Enclosed
As though a clair-obscur, the gradient in the building’s plan is emphasized in the building’s contrasting façades. The Northern façade is mostly closed to reduce thermal loss and reduce sound exposure along the busy street. Towards the South the building opens up completely, maximizing passive solar gain and the connection with the outdoors. In between the two contrary façades, the building’s plan undergoes a gradual transformation, from compartmentalized in the North, to open-plan and structured with free-form elements towards the South. Here the building is concluded with an informal filter-like balcony layer.

Three Generation House / BETA office

Material and Composition
In a near elementary detailing, the building communicates its composition and materials communicate their purpose. Hence the Southern façade is clad only with minimal triple glazing window frames to underline the building’s relationship with the outdoors. The remaining structural walls are composed of large format concrete masonry, wrapped in high-grade thermal insulation. Between these walls, bare concrete slabs span 8 meters and offer a clear plane on which warmer timber elements define spatial moments. Closed and bare towards the North, light and fragile towards the South, the building is a composition of contrasts.

Three Generation House / BETA office

Three Generation House / BETA office

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Three Generation House / BETA office

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Paros Island House by React Architects 2

Paros Island House by React Architects

The work is situated at the Aghios Ioannis Detis location on the island of Paros. It has an eastwards orientation, with a view towards the sea and the Naoussa bay. The area is under a special protection order, and adjacent to it the Environmental Park of Aghios Ioannis Detis has been created.
Rock Canyon House by Imbue Design 16

Rock Canyon House by Imbue Design

The Rock Canyon house was custom designed expressly for its young family of inhabitants. Like the members of the family, the spaces in the home are open, refreshing, individually distinct yet strongly connected from one to the next.
Winnwood Residence in Dallas, 5G Studio Collaborative

Winnwood Residence in Dallas / 5G Studio Collaborative

The Winnwood project did not start with the goal of pursuing LEED Platinum certification or becoming a zero-energy residence - the original intent was to create a sustainable, efficient home.
The dune house

The Dune House is a Sharp Linear Structure with a Facade of Straw

Located in Pape, Latvia, the Dune House is a vacation home designed by Archispektras Studio. Project description: The wind and the sunset. Kite surfers and...
Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio

Casa Carmela restaurant now opens to the outside allowing the entrance of natural light to practically the inside “patio” (terrace) and also facilitating the diner to enjoy the views of the promenade, opening at the same time to the gaze of the passer-by.

More Articles Like This