Residential ArchitectureRenovation ProjectsTennis Ave Residence - 1920s Cottage Redesigned by DM2 Architecture

Tennis Ave Residence – 1920s Cottage Redesigned by DM2 Architecture

Tennis Ave Residence - 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture (1)

Project: Tennis Ave Residence
Architect: DM2 Architecure Studio
Team members: Brad Muller, Joshua Graham
Location: Brisbane, Queensland
Photo Credits: Scott Burrows Photographer

Located in Brisbane, Australia, Tennis Ave Residence is an old house redesigned by DM2 Architecture.

Description by DM2: Occupying a quiet street in a conservative neighbourhood, the additions nestle into the suburban setting respecting the scale, form, and materiality of it’s context. The additions weave between the constraints of a substantial hoop pine, the existing house and a pool sited centrally in the backyard.

Tennis Ave Residence - 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture (2)

Presenting a conservative street elevation the extended eaves overhangs combine with a lower pitching height to reduce the height of the addition whilst the dark elevation of the addition blends it into the shadows of the pine. Only the double height glazed entry provides an indicator of the contemporary planning of the addition. The additions focus on the visual awareness and connectedness to the garden and the play of light throughout the created spaces. Whilst the rear of the house opens to the pool and garden via a wall of glazing, the considered positions of openings and window treatments facilitate sight lines throughout the plan whilst also maintaining privacy as desired. These gestures serve to create a light and open interior that captures any available breeze to naturally control the internal climate of the home.

Tennis Ave Residence - 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture (7) Conceived as two buildings brought together as one via the unifying entry and linking external facades. The entry punctuates the space, allowing natural light to filter through the timber battened translucent roof to highlight the textured materials of the two parts. The building tectonics reference the vernacular construction of the Queenslander through the expression of the frame/structure and the application of common materials which provide texture and visual interest. The interiors explore the application and layering of natural and tactile materials to create a rich calming ambiance.

Tennis Ave Residence - 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture (3)

Tennis Ave Residence - 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture (6)

Tennis Ave Residence - 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture (8)

Tennis Ave Residence - 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture (4)

Tennis Ave Residence - 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture (5)

Two in One House, Spectacular Residential Architecture by Raz Melamed Architect

The Two in One House features spectacular architecture through balanced touches of concrete, wood, black and white which seamlessly lace from the exterior to the interior of the house in all their glory.

Blue Dog Residence by Smitharc Architects

Nestled in the slope of a picturesque pond-side acreage, the Blue Dog Residence is for a young family seeking to enjoy the natural beauty of rural North Carolina.

Modern Mountain Cabin Methow Valley / Prentiss Balance Wickline Architects

The Chechaquo Lot 6 Cabin sits in a small meadow ringed by ponderosa pines. Backed up to the toe of a dramatic, rocky butte, it captures views up the boulder-strewn slope as well as through the surrounding forest to mountains in the distance.

A Mid Century Modern Home Gets Fresh Update for a Young Family

The homeowners of this Mid Century Modern home in Creve Coeur are a young Architect, his talented wife and their two young sons. Being avid collectors of Mid Century Modern furniture and furnishings, they purchased their Atomic Ranch home, built in the 1970s, and saw in it a perfect future vessel for their lifestyle.

Valencia Guest Pavilion by Fran Silvestre Arquitectos

The project with a surface area of around 70 square meters is a guest pavilion that functions as an autonomous architecture conceived as an extension of a project that we had developed in the studio. The human scale of the pavilion makes it a comfortable space where to experience living in a garden.

Related Articles