facebook

New Beach House / Hide and Seek House by Bower Architecture

New Beach House, Hide and Seek House

Architects: Bower Architecture & Interiors
Project: New Beach House / Hide and Seek House
Location: Point Lonsdale, Australia
Area: 260 m2
Year 2017
Photography: Shannon McGrath

In a quiet street, this sensitive but tough new beach house creates an intriguing sanctuary, integrated with context and landscape. Driven by the local vernacular of gently gabled houses, a sensitive building form is nestled between its neighbours. Two entry experiences – the most apparent an informal outdoor shower which celebrates the ritual of the beach return, while a more discreet side entry leads into a central courtyard at the heart of the house.

New Beach House, Hide and Seek House 1

Defined living spaces avoid vast open planning and bridge between separate distinct bedroom areas. These living spaces are unveiled and re-experienced through glimpses and framed views from differing perspectives. Outlook within and beyond shifts through these spaces, which change in character over day and season. Investment in the structure and shell of the house, its considered bones and materials results in a calm and surprising journey integrated with users, site and its surround.

New Beach House, Hide and Seek House 2

New Beach House, Hide and Seek House 3

New Beach House, Hide and Seek House 4

New Beach House, Hide and Seek House 5

New Beach House, Hide and Seek House 6

New Beach House, Hide and Seek House 7

New Beach House, Hide and Seek House 8

New Beach House, Hide and Seek House 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut

An existing 30-yr Californian farmhouse was used as an exterior shell and the interior was renovated like Theseus’ ship, piece by piece, until it was totally new.

The Furnished Void Apartment in Eixample, Barcelona

The Furnished Void is a warm and bright apartment completed in 2016 by Spanish studio Egue y Seta.  The apartment, designed for a young...

Living Levels Residence by Oza Sabbeth Architects

This 4,500 Square Feet house was designed and built for a family of four. It is situated at the intersection of two large farm fields and a small naturally occurring basin in Sagaponack, New York. The farms result in large watersheds. Coupled with the Basin, the site becomes quite topographically challenging.

The Remains of an XVII Century Cottage Encapsulated in a Modern Home

The decision to encapsulate the remains of the 17th century cottage with almost everything left intact, including the dry ivy branches and the trimmings, in a modern house is both bold and brave and is successfully carried out by the project team.