Architecture and Interior Design StudiosFlorian Busch ArchitectsHouse in the Forest by Florian Busch Architects

House in the Forest by Florian Busch Architects

House in the Forest by Florian Busch Architects

Project: House in the Forest
Architects: Florian Busch Architects
Team: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Mayo Shigemura, Luca Marulli, Tenesha Caton, Max Duval
Structural Engineering: OAK (Masato Araya, Takayuki Fujimoto)
Contractor: Wakisaka Corporation
Location: Rankoshi, Hokkaidō Region, Japan
Area: 230 m2
Completed 2020
Text by Florian Busch Architects

This project begins with close to three hectares of barely touched forest. Only a short distance from Niseko’s ski slopes, the silence here is the antithesis of the vacation bustle that has turned several of the renown ski area’s towns into a haphazard sprawl of increasingly suburban dimensions.

House in the Forest by Florian Busch Architects

Solitude
Enchanted by the beauty of the region but disturbed by this relentlessly encroaching pseudo-suburbia, the owners, a large family, are seeking escape in the forest’s solitude. Consequentially, the brief is not for a house but for a time in and with the forest.

House in the Forest by Florian Busch Architects

Trees
The site is an almost perfect square with 160-metre-long edges, filled with tall pine trees. As we approach, a mound prevents any views into the site: The only access, a small rural road running along the northern boundary, was lowered many years ago. After we climb up this mound, we stand between the trees. A gentle slope leads down towards the south for about 100 meters before the top of a steep acclivity demarcates the site’s southern border. About half-way in, there’s a clearing at the site’s western boundary.

House in the Forest by Florian Busch Architects

Instinct
Moving between the trees evokes curiosity. We are probing the surroundings. Every subtle movement changes the depth of our perception. The clearing that we have discovered is the site’s only place where the distance turns the trees into an abstract background. Yet instead of placing the building in the middle of the clearing (which would result in 360 degrees of background), we keep meandering between the trees at the edge to the clearing, protected by the trees around us.

House in the Forest by Florian Busch Architects

Forest
The building branches out horizontally. Moving through the house is moving through the forest. As our views keep changing from far to near, the forest is both distant background and tactile environment.

interiors,Florian Busch Architects

The end of each branch is cut open. The closer we move to the extremes (the end of the branches), the more we are drawn into the forest. While the protection of the inside separates us physically from the experience of the forest, the focus and scale of the windows to the forest intensifies it. We are sitting in the forest.

House in the Forest by Florian Busch Architects

In the house’s central spine, this focus of selection is replaced by a multi-faceted instantaneity. As a multitude of views of the forest around us are filling the space, the original experience inside the forest is always present.

kitchen, Florian Busch Architects

Dialogue
The House in the Forest is not about a fixed form but an ever-changing dialogue with the forest. The eventually built is merely the result in a process of probing and responding to the surroundings to create a place where the family can be both together and by themselves, where they can become part of the forest.

House in the Forest by Florian Busch Architects

bathroom, Florian Busch Architects

House in the Forest by Florian Busch Architects

House in the Forest by Florian Busch Architects

House in the Forest by Florian Busch Architects

House in the Forest by Florian Busch Architects

Subscribe to our newsletter

Fora Offices at 251 Southwark Bridge Road

Fora pride themselves in providing unmatched tailored workspace, and their new location at 251 Southwark Bridge Road is no exception.

An Austin Architect Turn a 1980’s Condo Into a Modern Respite

Renowned Austin architect James LaRue, LaRue Architects, took his dated Austin condo down to the studs. James and his wife purchased the townhome in the a desirable west Austin neighborhood just over a year ago.

Treasure Cays House / Moreno Masey Architecture Studio

Treasure Cays is a new build beach front house which looks to appropriate the local vernacular style and add a contemporary use of materials,...

MTZHF Advertising Agency Offices in San Francisco

The edgy office at 220 Sansome Street in San Francisco—home to advertising agency MUH-TAY-ZIK | HOF-FER—is a 7,000-square-foot testament to collaboration between client and designer. “I wanted to invent something I couldn’t think of,” explains John Matejczyk, the agency’s cofounder and creative director

Soho Duplex Renovation in New York / Decor Aid

Décor Aid designers have renovated this Soho Duplex, turning it into a bright and spacious home for a young couple. Project description: Combining style and...

Recommended Stories