Residential ArchitectureHousesHouse NaMora by Filipe Pina + David Bilo

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

Project: House NaMora
Architects: Filipe Pina + David Bilo
Project Team: Filipe Pina, David Bilo, Diana Cruz
Builder: MPS
Location: Gonçalo – Guarda, Portugal
Area: 320m2
Completed: 2022
Photo Credits: Ivo Tavares Studio

A love story between granite and concrete in a Portuguese farm house

Situated in a natural shelter of a valley at the foot of the Serra da Estrela, close to the parish of Gonçalo, in a place also known locally by the name of Mora, this agricultural property has approximately 18ha of area, and is surrounded by a dense pine tree forest.

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

The property has been well preserved over the years thanks to its agricultural activities. At its centre stands a modest pre-existence of granite built in the mid-twentieth century, from where the new project started. In order not to disrupt the farm activities, we decided to split the old from the new when designing the house. The final outcome, with the extension of the existing house, resulted from a compromise between the owners wishes and the existing features and morphology of the land, characterized by the existence of several terraces.

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

In a natural way, two new volumes of concrete were created and implanted in an existing terrace, closely linked to the granite pre-existence, allowing for a natural and fluid development of the local farm.

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

The name NaMora has a double meaning in Portuguese. It refers to the location of the project, where “Na Mora” would translate into “In Mora” (Mora being the place where the property lies), but “namora” in Portuguese means literally “flirt” or “date”. Thus, in a place named Mora, the House NaMora was born, where the concrete volumes forming the new part of the house formally “flirt” with the existing granite body, in total harmony with the existing surroundings.

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

The project was clearly divided into two distinct yet complementary elements: the storage, technical area, functional sanitary installations and kitchen are located in the pre-existence and fully dedicated to the farm’s activities, whereas the living room, bedrooms, suite and outdoor leisure space are part of the new section of the house.

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

Inside, we sought the neutrality given by the simplicity and purity of the materials and by the illusion of the absence of detail. The idea of interiority translates into openings towards landscapes, frames and courtyards strategically located.

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

The scale of the intervention and the natural identity of the site were always taken into consideration when choosing the construction approach and materials: stone, concrete, steel and wood. Inside, the white and the comfort of the wood balance with the raw and austere presence of the concrete. Outside, stone and concrete are carved in the same way, in a reinterpretation of the vernacular architecture of this region.
In memory of Mr. António da Costa Gonçalves who passed away during the process.

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

House NaMora by Filipe Pina + David Bilo

Okada Marshall House by D’Arcy Jones Architecture

The Okada Marshall House is comprehensive tribute to wood: for its efficient and ambitious engineered wood structure, for its delicate yet robust courtyard screening, and for its hard-wearing traditional board and batten cladding that will last hundreds of years.

The Glade Residence / DLM Architects

The Glade residence is sunk into the topography of the site, within a clearing in the trees, hence the name 'The Glade'. A large basement utilises existing site excavation, with the ground floor enclosed in Guernsey granite sourced on site, with highlights or natural lime render at openings.

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

The Brick Cave house by H&P Architects is located in a suburban commune of Hanoi which has undergone a rapid process of urbanization. It is designed in a philosophy that it will help shape a place similar to the natural environment in an artificial manner.

Related Articles