House VI: Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (1)

Located in Piateda, Italy, House VI is a mountain house recently completed by Italian architect Alfredo Vanotti.

Description by Alfredo Vanotti: The building involved in the project is located in the surroundings of Sondrio on the Orobie Alps at about 1000 meters above sea level.

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (7)

The customer requirements were to transform the existing ruin in a building unit use a residence, which had solar radiation and lighting in the living area and, at the same time, view through the valley.

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (2)

Knowing those circumstances, after a careful analysis of the context, the possibilities in terms of exposure, from a study of the sunlight during the twelve months and the study of technologies and values of mountain architecture, I realized the project thanks to a reinterpretation of modern construction techniques and materials taken from the past. This is because I believe that mountain architecture can be considered a prime example of sustainable architecture.

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (4)

Working with a preexisting ruin and begin unable to choose the best location where to build, I worked on sunshine and light, opting for a roof with a unique layer, so that towards the south, through the skylight and openings, we could have sunlight all the year. This choice allowed me to realize large openings, either in the living area as in the sleeping area.

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (5)

The new housing unit consists of a ground floor entrance, a living room,a kitchen and a bathroom, with the south zone as a double height. Upstairs we have two bedrooms and a loft used as office.

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (12)

From the point of view of materials and their combination I chose local stone, for external walls, and larch windows and doors. Inside, instead, I opted for the use of reinforced concrete, natural larch and iron.

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (18)

I wanted to give great importance to the local craftmanship, trying to create quite all the pieces from my personal design. In fact we have for example homemade fireplace, table, chairs, stairs, bidet, sink and wc.

Project: House VI
Architect: Alfredo Vanotti
Photography: Marcello Mariana

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (17)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (20)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (27)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (15)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (16)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (23)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (26)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (14)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (21)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (9)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (24)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (22)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (25)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (28)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (13)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (11)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (8)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (10)

House VI Old Ruin Transformed into a Spectacular Mountain Residence (3)

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 1

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove

Located adjacent to its main residence in Aspen, Colorado, this simple structure provides a retreat within a dense aspen grove. The Cottage Black is placed within the only natural opening in the large grove of trees, providing carefully framed mountain views while maintaining privacy from the main house and drive.
SOHO 3Q Coworking Spaces: the Story of Creating the First Coworking Spaces in China

SOHO 3Q Coworking Spaces: The Story of Creating the First Coworking Spaces in China

For over 4 years architecture and design company anySCALE has designed and developed 25 co-working spaces for SOHO 3Q with 115,791 sq.m. GFA, creating 18,000 workplaces.

A Luxurious Residence at the Top of the Hampton Hill Development

Hampton Penthouse is a luxurious residence designed in 2016 by Melbourne-based We Are Huntly Studio. With a passion for detail and contemporary spaces, the client’s brief...
Garden Library by Turner Architects

Garden Library by Turner Architects

Garden Library - shortlisted for the best new home improvement project in London. The brief was for a study, spare room and storage for a growing family
Modern Family Bach Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts

Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts

This family retreat house has won two major awards in the Auckland-Northland Architectural Designers New Zealand (ADNZ) awards, announced on Friday, June 30, 2017. The project won the award for a Residential New Home between 150 square metres and 300 square metres

More Articles Like This