La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

- Advertisement -

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

Project: La Casa Pura
Architects: Perathoner Architectural Studio
Contractor: Gebhard Martin SAS
Location: Lajen, Italy
Year 2019
Photo Credits: Aldo Amoretti
Text by Perathoner Architectural Studio

The two-storey house is located in the municipality of Laion, which marks the entrance to the Val Gardena in South Tyrol. The design is typologically based on a traditional alpine home, consisting of a masoned ground floor, wooden upper floor and gabled roof, but reinterprets this by a reduction of the design language and the use of contemporary materials.

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

Entrances and terraces have been “cut out” of the almost rectangular volume and their exteriors on the upper floor have been equipped with vertical wooden slats. These weatherproof outdoor spaces, which create a smooth transition from the interior to the surrounding nature, in combination with the gabled roof without protruding ends, achieve a structure that is at first glance simple and compact, but which attains an exciting plasticity through the varied shadows in the recesses and perforations.

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

The choice of materials also supports the impression of the clear volume with incisions, in that the fascia of the roof was brightly plastered, just like the walls on the ground floor, whereas the recessed walls on the upper floor were clad with dark larch wood. The floors of the terraces consist of light natural stone slabs or polished screed.

residential / Perathoner Architectural Studio

Schematically, La Casa Pura consists of a basement with a garage, cellar and utility rooms, a ground floor with a master bedroom and spacious living area, as well as studies and children’s rooms on the upper floor.

plan

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

kitchen + dining room / Perathoner Architectural Studio

bedroom / Perathoner Architectural Studio

bathroom +bedroom / Perathoner Architectural Studio

bathroom / Perathoner Architectural Studio

plan 2

residential / Perathoner Architectural Studio

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

plan 3

- Advertisement -

Bistro Office and Coffeehouse / 81font

Bistro gathers an office area and a coffeehouse, in other words a workplace that is functional yet not strict. The top floor is dedicated to Lila Füge, a well-known Hungarian Food blogger with her office ...

B House by CH+QS arquitectos: inspired by the fields with yellow flowers

Projected by CH + QS arquitectos, B House is inspired by the fields with yellow flowers from Berrocal, Segovia, Spain. In the spring, the...

Modern Benches Home in Salt Lake City by Imbue Design

In the Olympus Cove neighborhood of Salt Lake City one runs into a dilemma... one that an architect loves to have: to the east towers the majestic Mount Olympus adorned with shrub oak and mountain mahogany ...

Woods Bagot Has Designed a New Contemporary Workspace for ADCO in Melbourne

Woods Bagot has designed a new workplace for ADCO in Melbourne, delivering a contemporary workspace environment for one of Australia’s leading construction companies. Situated in South Melbourne, the key driver for the project was to provide ADCO a point of difference, ...

Koto Cabins Featuring Minimal Aesthetics of Scandinavian Design

The collection of KOTO cabins within the landscape can be ‘added to (or taken from)', reconfigured to the needs of the client and the constraints of the site.

BnA Hotel Koenji – For Those Who Want to Be Cocooned Inside Overnight Unique Artwork

BnA Hotel Koenji was designed by Makeshift Architecture in Koenji, Tokyo, Japan. BnA Hotel Koenji takes the BnA (Bed and Art) concept a step further, by...

The Tree House in Mérida, Mexico / AS Arquitectura

The protagonist of the project is an 80-year-old "Pich" tree. The Tree House is design around the tree, through the use of an "L" scheme, geometrizing the land, an opening gesture is achieved towards the tree.

Estancia y Ficus / Cañas Arquitectos

Estancia y Ficus (room and ficus) is a 91 sqm open room designed by Cañas Arquitectos, a Costa Rican architectural firm founded by Victor...

Cedar Cottage for Ski Weekends / Paul Bernier Architecte

A mountain cedar cottage for ski weekends, for a family with 2 children. The project simply draws itself through the landscape as a black stroke hurtling down the slope. This axis, heavily marked by the shape of the house, points towards the south as well as Mount Sutton ...

Old Jaffa House Renovated by Pitsou Kedem Architects

The rooms making up this Old Jaffa house came together over hundreds of years – each with its own character and ground level. Refurbishing presented an opportunity to unite the rooms into one whole and in particular, to illuminate and brighten the dim space by opening it up toward the sea.

Residence St-Ignace / Nathalie Thibodeau Architecte

Between the road and the river, the St-Ignace house allows you to enjoy the landscapes around it by creating distinct experiences with unique scenes that border it. Quietly revealing the St. Lawrence River, it allows you to contemplate nature while inhabiting it.