Residential ArchitectureRenovation ProjectsModern Double Storey Extension in Southwark, London

Modern Double Storey Extension in Southwark, London

Modern Double Storey Extension in Southwark, London

Project: Modern Double Storey Extension
Architects: Proctor & Shaw
Location: Herne Hill, Southwark, London
Status: Complete 2018
Engineer: Engineeria Ltd
Photography: Ben Blossom

Text by Proctor & Shaw: The brief was to extend and re-invent the ground floor for modern family life, complete a luxurious master ensuite and maximise the potential of the loft space. A part-two storey rear extension was the result, with a hanging timber clad ‘pod’ forming the dramatic centre piece to the ground floor kitchen/dining space.

Modern Double Storey Extension in Southwark, London 1

We met the clients in early 2017 and were asked to proceed quickly through planning. The fast programme informed the design of the full-width glazed rear extension with stepped flank walls that could be lowered or reduced in length without compromise to the overall design. The flank walls frame the glass sliding doors in brick. The hanging timber pod has a custom roof lights to all three sides with mirror cladding to the supporting beams and therefore appears to float above the kitchen island, forming a dramatic centre piece to the space. A power float concrete floor flows from inside to outside and the new garden, which has been impressively landscaped by the client.

kitchen, interior design, Proctor & Show

The house, rather unusually, has three floors to the rear and two to the front with impressive 3.0m high ceilings. A standard loft extension was therefore not viable and instead we proposed that the loft was opened up to create large rooms with two floor levels. The master bedroom suite was positioned across the front of the house with a luxurious ensuite bathroom.

Modern Double Storey Extension in Southwark, London 2

Internally original details were retained where possible, sometimes with great personal dedication by our client, in contrast to the modern rear extension where robust materials such as timber and concrete are expressed.

interior design, Proctor & Show

interior design, Proctor & Show 4

bedroom, interior design, Proctor & Show

kids room, interior design, Proctor & Show

bathroom, interior design, Proctor & Show

Modern Double Storey Extension in Southwark, London

Subscribe to our newsletter

Finnish House Designed to Fit the Natural Shape of a Rock

Stormvillan is a Finnish house situated right at the heart of the historic villa district. The main floor opens out to three directions: The living room to a long view out to sea, the lounge west for sunsets across the dining terrace and the master bedroom takes in the junipers and wind blown pinetrees of the cliff it stands on.

Aloha Espresso Bar is a Café for the New Flavors and History Buffs

Behind the grey cut stone of an old warehouse store (1869), in the Old Montreal, the most recent Aloha Espresso Bar café explores through shapes the history of Hawaii and the spirit of aloha that intangibly permeates the inhabitants of this rugged terrain archipelago.

East Fremantle House by Nic Brunsdon

The East Fremantle House is a contextually responsive addition to a heritage cottage in suburban Perth. The resulting house is breathable, functional, and responsive to the stages of life.

North Shore Lakehouse / Wheeler Kearns Architects

A new single family residence sits along the shoreline of Lake Michigan on Chicago’s North Shore. The house is conceived of in three levels. The base is a solid mass that forms a plinth and grounds the house on the site.

Uber Offices in San Francisco by Studio O+A

Project: Uber Offices Design: Studio O+A Team: Denise Cherry, Clem Soga, Elizabeth Guerrero, Michelle Richter, Hilary Hanhan, Alma Lopez, Sarah Dziuba, Mindi Weichman Location: San Francisco, CA Photography...

Recommended Stories