Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape

- Advertisement -

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape

Project: Kalgup Retreat
Architecture and Interior Design: Rural Building Company
Location: Dunsborough, West Australia
Project Year: 2016

Designed to suit the rural setting, the Kalgup Retreat embraces the Western Australian landscape with its extensive side verandah and sweeping views, feature bush poles, exposed rafters and feature weatherboard cladding.

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape 1

The homes simple and refined layout contributes to the casual and relaxed feel of the home’s interior. The central open plan living area is enhanced by soaring raking ceilings, a feature bush pole and gabled windows. Sliding doors provide direct access to the impressive outdoor living designed to take in views of the surrounding landscape.

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape 2

The kitchen stands pride of place and has been designed to sit amongst the open plan living and dining area, conveniently flowing onto the outdoor living area via sliding doors. With a neatly tucked away scullery and plenty of natural light entering from the large gabled windows, the kitchen is an area where from and function play hand in hand. Adjacent to the scullery is a dedicated wine cellar with built in wine racks – a wine lovers dream!

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape 3

A double-sided fireplace with built in electrical appliance cabinets and fire and storage wood box creates the perfect space to enjoy a glass of wine and combat the cold winter nights.

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape 4

Recessed to the side of the open-plan living area is the secluded relax room featuring soaring ceilings that open to the library located on the upper level.

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape 5

Carefully designed to cater for households of all sizes, with a private master suite located at one end of the home, along with the three guest bedrooms located at the opposite side of the home.

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape 6

The parent’s retreat emulates an apartment with an expansive dressing room, deluxe ensuite and a sitting room, perfect to relax and read a book or enjoy a movie. The master suite has direct access to a private outdoor area.

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape 7

The three guest bedrooms are located towards the front of the home and each includes built in robes and access to a central bathroom and separate powder room.

interior design, rural house, residential, Modern Rural Home

The home features a loft that home can be used as an additional bedroom space, activity, adult games room or even as a studio. The voids overlooking the free form living space create a ‘studio apartment’ feel.

interior design, rural house, residential, Modern Rural Home 1

The Kalgup Retreat also includes a double garage, laundry and a walk in linen cupboard.

interior design, rural house, residential, Modern Rural Home 2

interior design, rural house, residential, Modern Rural Home 4

interior design, rural house, residential, Modern Rural Home 5

- Advertisement -

Personal Retreat in the San Juan Islands: Hillside Sanctuary

The owner of this property came to Hoedemaker Pfeiffer looking for a personal retreat inspired by a treasured stone and wood home lost to fire decades earlier in the hills of Appalachia.

Del Sol House / Schmidt Arquitectos Asociados

The Del Sol House is considered as a traditional construction of reinforced concrete, looking to resemble an adobe construction, the molds of the panels leave their texture exposed so absorbing the gleaming light throughout the day.

Williamsburg Loft Space Transformed into an Elegant Law Office

STUDIOSC was commissioned by a boutique law office to design their new offices within an existing loft space in Williamsburg. A modern addition and roof terrace was part of the program, allowing us to integrate the old timber framed loft, with a new steel and concrete addition, connected by a long corridor that serves as the central artery of the office.

Slope House on the Edge of Lake Rapel, Chile / Hsu-Rudolphy

Slope House is located on the edge of Lake Rapel, two hours from the city of Santiago de Chile. The project is composed of three levels. On the upper floor are the common spaces of the living room, kitchen, dining room, terrace, and services.

Presidio Gate Residence / Walker Warner Architects

Located just outside the Presidio, we built this highly crafted, ground-up house within a swift 18-month schedule—on a lot created by carving off the downhill portion of the client’s original property next door.

Atypical Living Retreat Amidst an Industrial Landscape

The Krane is an aesthetic oasis amidst an industrial landscape on the edge of Nordhavn, one of the last harbours under renovation in Denmark’s capital. Leather, wood, stone and steel. They’re just some of the noble materials you’ll see in the furniture, designs and décor details.

Cottage-Fronted Family Home / Tom Robertson Architects

A respectfully contextual response to its neighbouring adjacencies, the cottage-fronted family home sees a calming and restrained sense of the familiar injected through a contemporary lens.

Micro Apartments in London Designed by Bicbloc

The existing property consisted of a four-storey Victorian terraced house divided into 11 bedsits with a back garden. The client wished to convert the property into a new co-living concept to cater to the strong rental demand in London and changing living habits. Bicbloc managed to reconfigure the original layout into 14 serviced 18 sqm studio apartments.

Juliana Children’s Hospital – Healthcare Design with Creative Technology and Storytelling

The Society of British and International Design declared Tinker imagineers from Utrecht the overall winner of the SBID International Design Excellence Awards 2015 on...

Wooden Shelters and Campsites on the Danish Coast

Danish architectural studio LUMO Arkitekter have completed this year 47 shelters (located in 17 different sites) in northeast of Svendborg, along the sea coast. Description...

Corner Pocket House by Edward Ogosta Architecture

The Corner Pocket House is a complete transformation of a cramped 1950’s bungalow into a modest contemporary dwelling with newly invigorated common spaces. Our clients carefully considered the needs of their five-person family, and requested a high-quality, single-story home of moderate area,