Micro Living Unit, London / Ab Rogers Design

Micro Living Unit, London / Ab Rogers Design

Project: Micro Living Unit
Architects: Ab Rogers Design
Location: London, United Kingdom
Client: U+I
Year: 2017
Area: 19m2
Photo Credits: John Short

Brief: To distil the key elements of a traditional apartment into an efficient, sensitive, fit for purpose, multi-functional micro living unit.

Micro Living Unit, London / Ab Rogers Design

Invited by U+I, along with The Manser Practice, to develop a design-led response to the brief, ARD’s approach was to compartmentalise domestic activities to create an efficient, sustainable and harmonious living space.

Micro Living Unit, London / Ab Rogers Design

Inbuilt furniture incorporates the bathroom, kitchen, storage and bed – the bed is hidden away from view at high level. This leaves 50% of the floor area free of fixed furniture, giving the resident an opportunity to customise their space in their own way; by painting the walls and introducing their personal collections of furniture, books, paintings and objects. The space is adaptable to each users needs and priorities making it suitable for a diverse range of tenants to live within the same building.

Micro Living Unit, London / Ab Rogers Design

With a pallet of sensitive but affordable materials that are light in colour – real wood floors, birch ply units, D-tile bathroom and paintable plasterboard for personal customisation – a warm, comfortable, tactile nature is created. The units also feature a giant window that fills the space with natural light, and a comfy windowsill as a place to sit and watch the world. The design aims to calm the spirit, allow the soul to come alive and the mind to think.

bedroom, London / Ab Rogers Design

The generous 3.2m height allows the apartment and its occupier space to breathe. It also offers the building flexibility beyond the life span of compact living – be it an apartment, office or typology not yet invented. The localised interior structure allows the units to be combined at will, giving opportunity for future repurposing and multi tenant use.

bathroom, London / Ab Rogers Design

In the course of our research ARD recognised that for compact-living apartments to be viable living solutions they must be integrated within a greater ecosystem with communal and bookable spaces beyond the apartment. Having access to kitchens and dining rooms that can be booked, plus gyms, music spaces and drop in communal areas creates a dynamic social hub that tenants can borrow and use, whilst the individual apartments remain a private sanctuary in which to escape.

storage, London / Ab Rogers Design

stair, London / Ab Rogers Design

small apartment, London / Ab Rogers Design

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

V-Shaped Concrete House in Braga With Extensive City Views

This V-Shaped concrete house, located in Braga, is a project set up on two floors in a "V" shape, that was conceived to take advantage of the privileged views over the city.

Canyon House – 1950s building transformed into a modern family home

Canyon House is located in North Vancouver, British Columbia, Canada, and was designed by the Office of McFarlane Biggar Architects and Designers Description by McFarlane...

Gyoza Bar is a Fusion of Japanese Comic Graphics with Eye-Popping Colors

In the hands of Alvin-T Studio, Gyoza bar is a made out of a fusion of Japanese comic-ky graphics with eye-popping colors. Many of the furniture were custom designed with a young and cheerful mood in mind.

Yoshino Cedar House Promotes New Relationships Between Hosts and Guests

Leading the world in community-driven hospitality business, Airbnb is creating a new narrative with Nara Prefecture's Yoshino town through House Vision. The Yoshino Cedar House...

Sluice Point House by Omar Gandhi Architect

Sluice Point house is located on the southern tip of Nova Scotia within the Argyle Municipality of Yarmouth County. The site is located on a forested high point, adjacent to long, low-lying views of marshland, small islands, and the waters of the Tusket River off the Gulf of Maine.

An Elegant Residence Purifying Your Mind / AD Architecture

The project is located in a high-end residential community. In spite of the “high-end” positioning of the project, AD Architecture still endowed it with artistic features. Through feeling the beauty of pureness and quietness in space, the Studio created an elegant residence that purifies and eases people’s mind.