Residential ArchitectureRenovation ProjectsFormer Haystack Refurbishment: Rethinking the Old Mixing It With the New

Former Haystack Refurbishment: Rethinking the Old Mixing It With the New

Former Haystack Refurbishment

Architects: OOIIO Architecture
Project: Former Haystack Refurbishment
Team: Joaquín Millán Villamuelas, Natalia Garmendia Cobo, Milda Dudonyte, Pilar Bolaños Almeida
Project Year: 2016-2018
Location: Toledo, Spain
Area: 235 m2
Project Year: 2016-2018
Photographer: OOIIO Architecture, josefotoinmo

When the architects started to build this project, they had no idea how it was going to end up looking. This has been a project designed day after day onsite, solving problems, creating an intense teamwork together with the client and the builders.

Former Haystack Refurbishment 1

The initial goal was to avoid the collapse of a group of former modest agricultural constructions which were once used as a hayloft, tool rooms, barn for mules, dog pounds, water well, kitchen for the workers and a cave used as a fridge to keep the food fresh when there was no electricity or home appliances.

Former Haystack Refurbishment 2

Some areas are hundreds of years old and some others from the beginning of the 20th century, but all of them had in common that they were cheap, functional constructions used as countryside work spaces. After more than 50 years of disuse and no maintenance, the buildings were about to collapse.

Former Haystack Refurbishment 3

The first works were purely structural reinforcements of roofs and falling adobe and brick walls. The architects followed the ancient techniques and respected the way those elements were built originally, understanding the way the builders worked those materials their time.

Former Haystack Refurbishment 4

Once safe work conditions were reached, the OOIIO team started to get into details, taking the following design decisions:

1. To merge all the different—originally divided—spaces creating a large unitary space set. All the non-structural partitions have been demolished to get a huge and spectacular open space. (Before you need to get out to the patio to enter in every space, not now anymore)

Former Haystack Refurbishment 5

2. To complete the façades of the large new unitary space. On the former façades, there was an existing brick wall made from beautiful large ancient bricks. It was collapsing due to the roof cover thrusts. The architects encouraged the client not to demolish it and finally decided to use brick as the only added material for all the new-built walls. Playing with the existing recovered brick wall, they provided a great richness in textures and finishes.
In the region there is a long tradition of brick constructions. Furthermore it is a material that works well with the local climate and which demands very low maintenance. There are several brick factories just some kilometres away from the site. Hence, it was the perfect material choice for this particular project.

Former Haystack Refurbishment 6

3. To build a new “spatial connector” that unifies with the only existing staircase going down to the cave. Although there are three levels—one underground (cave), ground floor and first floor—there were no stairs up to the haystack’s first floor. Workers used to reach the first floor by climbing up the wall. Therefore OOIIO architects decided to add new stairs linking all the vertical circulation in its newly built connector. Its cylindrical shape, hugging a spiral staircase, reminds of an agricultural tank made of bricks.

Former Haystack Refurbishment 7

4. To recover as much ancient architectural elements as possible. This implied to repair all the ancient wood doors, clean and polish the beautiful historical clay tiles, repair and reinforce the damaged structural beams and columns and to strip the ancient walls showing the original materials. The architects realized that the key was to apply a methodical work of archaeology and architectural surgery reinterpreting the old with a combination of the modern elements to get a new and special mestizo building.

Former Haystack Refurbishment 8

5. Play with colour and natural light to enhance the combination of new and old materials.
After many years of disuse, painting the walls with white lime paint gave a blow of fresh air to the building. Furthermore, the team decided to paint the original structural elements in traditional and local indigo blue and the new elements in black. This chromatic code shows the way the structure is actually working and became the definitive final touch of personality of the interior.

Former Haystack Refurbishment 9

The combination of new and old structures creates a mestizo building, rich in nuances and singularities, rethinking the old by mixing it with the new. A refurbishment planned onsite by OOIIO architecture to recover these ancient buildings that now shine with a new life.

Former Haystack Refurbishment 10

Former Haystack Refurbishment 11

Former Haystack Refurbishment 12

Former Haystack Refurbishment 13

Former Haystack Refurbishment 14

Former Haystack Refurbishment 15

Former Haystack Refurbishment 16

Subscribe to our newsletter

Piuarch Studio Has Converted its Rooftop into a Permanent Vegetable Garden

Orto fra i cortili (Garden Among the Courtyards) is the project realized on the flat roof of the building that houses Piuarch, in the heart...

Single-Storey Bungalow for a Family of Five – The Lake House

Project: VOJ—The Lake House / Single-storey bungalow Completion: 2016 Area: 65 sqm Location: Vojka nad Dunajom, Slovakia Studio: JRKVC Architects: Peter Jurkovič Photographs: Peter Jurkovič During the design process of the lake...

Gibbon Street House by Cavill Architects

Architects: Cavill Architects Project: Gibbon Street House Location: Brisbane, Australia Photography: Christopher Frederick Jones Gibbon Street House is a single-family house that has been expanded and renovated by Cavill...

Wild Lilac Residence by Walker Workshop

This 3200 SF single-family residence and accompanying 800 SF pool house were envisioned as a refuge cradled within the foothills of the San Bernardino National Forest. The design uses a series of thickened walls which run east-west along the topography of the dramatic mountain site to establish discrete programmatic zones and protect the interiors from the sun.

Box-Shaped Japanese Home with Warm Minimalist Interior Design

This box-shaped Japanese home is split level and has mezzanine floor at the center. The site is in new residential site, and this house is the first project in it. So, it was hard to say how the surround changes and I made a suggestion to arrange the main spaces on the second floor.

Recommended Stories