Residential ArchitectureLoftsKingswood Loft by Massimiliano Capocaccia Architecture Studio

Kingswood Loft by Massimiliano Capocaccia Architecture Studio

Kingswood Loft

Kingswood Loft was designed by New Zealand studio Max Capocaccia Architecture for a young family with children. The original building on the site was demolished due to a series of earthquake that affected the region. The demolition revealed the original roof trusses that were rescued and safely stored by the client who was hoping to reuse them.

The trusses became an important feature of the new build. Their strengthening was achieved with rusted metal plates and exposed bolts.

Kingswood Loft 1

The new building envelope needed to fit in the industrial port area responding to the heritage constraints of the city plan. This led the design to keep the original shape of the building, reinterpreting the structure and cladding material.

Kingswood Loft 2

The client requested an open space that celebrate the view to the port and create privacy from the surrounding. For this the design of the big steel and cedar window façade has allowed a great view to the harbour, the hill and the stormy southerly weather.

Kingswood Loft 3

The house has been designed to expose the big steel structure and bracing elements in order to provide a sense of safety in reflection to the dramatic event of the 2011, and it has been used to give a visual rhythm to interior, otherwise too dispersive space.

Kingswood Loft 4

The walls were built from a SIP lightweight material (structural insulated panel) to achieve greater thermal insulation.

Kingswood Loft 5

The layout creates a feeling of openness towards the south façade, whilst creates a more sheltered and intimate area in the back of the building, encouraging visitors to direct their attention towards the living area. The volumes have been designed to create ‘hiding’ space and targeted views. Although the whole space is actually big and open, there are many areas where you can feel protected and sheltered.

Kingswood Loft 6

A corner hidden living has been created as a private nook to allow the house to be lived in a variety of atmospheres.

Architects: Massimiliano Capocaccia Architecture Studio
Project: Kingswood Loft
Location: Lyttelton, Christchurch, New Zealand
Area 379.0 sqm
Photography: Mick Stephenson

Kingswood Loft 7

Kingswood Loft 8

Kingswood Loft 9

Kingswood Loft 10

Kingswood Loft 11

Thank you for reading this article!

Sustainable hybrid timber-frame Mini Home with playful design

This lovely two-room cottage has an adventurous and playful design. The sustainable cottage was designed by Nir Pearlson Architects, architecture studio based in Eugene, Oregon, United...

FM House by La Errería Architecture Office / Spain

Located in Alicante, Spain, the FM House was renovated by La Errería Architecture Office to become the home of a young family. Description by La...

The Salt Box Residence by Parnagian Architects

The Salt Box Residence is a 2,400 square foot home sited in the low-lying, flood-prone salt marshes of New Jersey’s Barnegat Bay.

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block

This project is 54 m2 summer cottage designed by ARDESS Studio in Skagen, Denmark. One-story house with pitched roof and integrated storage shed. Description by ARDESS:...

Dolphin Sands Studio by Matt Williams Architects

The Dolphin Sands Studio, while located close to the road to minimise incursion into the site, is accessed via a path that works with the existing contours, closely wrapping a dune, to create separation and privacy.

Related Articles