Residential ArchitectureLoftsA High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

Project: High-End Loft Extension / Well Lane
Architects: Mulroy Architects
Location: Essex, United Kingdom
Area: 25sqm
Project Year: 2017
Photo Credits: Siobhan Doran
Text by Mulroy Architects

A high-end loft extension maximising the properties potential by adding a fourth bedroom, dressing room and bathroom to a family home in Essex. The aim was to create a sleek luxurious retreat for the homeowners while adding an extra 25sqm of habitable space.

bedroom, Well Lane project, Mulroy Architects

The loft bedroom suite has been designed with an open plan dressing space and a separate ensuite. The inclusion of a low partition separates the dressing room and thus increases the sense of volume in the room. Throughout the entire extension a refined attention to detail was important for the client, which is evident through the unifying colour pallet and finely executed finishing touches within the bedroom and ensuite.

bedroom, Well Lane project, Mulroy Architects

The addition of two dormer windows maximises natural light to the dressing room, whilst a refined sliding door system and glass balustrade offer uninterrupted views of the garden and beyond.

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

By successfully aligning the clients needs and the design within the permitted development rights in the area, this extension enhances the character of the property maximising the new living spaces in the most economical and functional way.

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

bathroom, Well Lane project, Mulroy Architects

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

Well Lane project, Mulroy Architects

Museum Building for Kistefos Sculpture Park – Bjarke Ingels Group

The 1400 m2 museum building, designed by BIG - Bjarke Ingels Group in collaboration with AKT II, Max Fordham, Davis Langdon, and GCAM, is the latest addition to Kistefos Sculpture Park

R3architetti Have Transformed a Small Atelier of 14 sqm in Their Own Creating Space

R3architetti found their own “ creating space ” in the little atelier of 14m2, overlooking the street in San Salvario district, Turin, Italy. Description by...

Stepping Park House in Ho Chi Minh City by VTN Architects

The Stepping Park house is one of the latest projects in a housing series called "House for Trees". The shortage of green space in Vietnam is causing environmental problems such as urban flooding, overheating and air pollution.

Hoi Pa Resite Village by LittleMore Design

The general tone of the apartment is composing by 2 tones of wood & a spectrum of neutral earthy colours, creating a decompressing atmosphere, with a pinch of Japanese Minimal touches

Tepoztlan Lounge – Modern Concrete Bungalow by Cadaval & Sola-Morales

Tepoztlan Lounge is a vacation house designed by Cadaval & Solà-Morales. The studio was founded in New York City in 2003 and moved to both Barcelona...

Related Articles