Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Project: Komorebi House
Architects: Del Rio Arquitectos Asociados DRAA
Design Team: Nicolas del Rio, Felipe Camus
Engineering: Roberto Soto, Vertical Ingenieros
Collaborators: Germán del Rio, Linda Lanzavecchia, Nehemías Fuentes
Constructor: Luis Márquez
Location: Frutillar, Chile
Area: 168.0 m2
Year: 2019
Photo Credits: Felipe Camus

Komorebi House is a single-family dwelling designed for rent, a typology that has become common in the area and that carries the challenge to design for an anonymous but identifiable user, mostly young families moving from central to southern Chile. The office was commissioned with the full extent of the assignment; from finding the site, identifying potential users, to the architectural proposal and following to the construction overview, giving us the opportunity to face it as a holistic approach.

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

In the site, initially an overlooked plot from a suburban development close to Frutillar with pristine native vegetation and a rather uncomfortable inclination, we saw a hidden potential to be used in favour of the project. We took these two variables -inclination and dense wood- as the challenges to solve.

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

The first response was building a concrete base parallel to the inclination, high enough to match the ground floor level with the -rather small- flat fraction of the site, doubling the sense of horizontality when added to the interior. On top, a two-story steel structure of single section is displaced towards the gorge, leaving the volume partly clinging and amplifying the extension effect.

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

The untranslatable Japanese word Komorebi embodies the feeling and atmosphere created when the light shines through trees, an experience lived in the house on a daily basis.

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

The sun path bathes the long facades of the Komorebi house (east and west) with clear morning light from the open garden whereas the evening light becomes a major experience inside as it portrays and infinite array of colours and hues as the sun comes down through the trees. in both floors the corridors are purposefully located to the west, aisles of contemplation of the light through leaves. The rooms seek oppositely the more stable morning light and distant volcano views.

plan 1

interior design, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

kitchen, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

second floor, retreat, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

retreat, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

plan 2

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

retreat, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

São Paulo Vacation Home by Studio Arthur Casas

This São Paulo vacation home was built for a family with two adult children. The project is divided into two main volumes, displaced from one another. The ground floor contains the entire social area, while the upper volume accommodates the more sheltered suites.

Arqmov Workshop Renovated SFA House for a Young Family with Three Children

The SFA house is a refurbishment project that is faithful to the client's specific requirements. Arqmov Workshop initially suggested a brand new project, given the previous (quite unfortunate) refurbishment work on the property.

Albert Park Residence / GOLDEN

Honoured with the task of revitalising one of Melbourne’s most significant heritage listed homes, Albert Park Residence finds resolve in a respectful balance between authentic preservation and contemporary design.

West Village Roost: Cold-Water Flat Renovation by CWB Architects

This 1890s tenement apartment, also known as a cold-water flat, was ripe for a renovation. With a shower and toilet/sink located at opposite ends and a cooktop in the living room, the railroad layout was a disjointed jumble in need of coherent modernization.