Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Project: Casa KDDK
Architect: Karina Duque
Location: Frutillar, Chile
Area: 154.0 m2
Project Year 2016
Photographer: Fernanda Castro

Casa KDDK is a single-family house located in a very rainy area, with little light and low temperatures. Therefore most of the year is spent living indoors. On the other hand, although the place where the house is located has views of green meadows and forests, these views are in the opposite direction of the sun’s course. Considering this setup, a house that would allow that indoor life, but avoiding the feeling of confinement and darkness and incorporating the exterior into the interior, was designed.

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK is located in the highest part of the site, allowing an ample and overall view, but at the same time managing to capture the sunlight during most of the day and being able to feel immersed in nature, thanks to the permeability and transparency of the design.

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

The vernacular architecture of the German settlers was taken as a reference, the elongated volume and simple lines with a gable roof and elevated skylights that allow the existence of a loft, a space that stores the heat and opens up towards both sides. Following this line, materials such as prepainted locally manufactured zinc for the walls that face the non-roofed exterior and certified larch roofs for the access corridor were chosen, both materials that in the colonial era resolved the exterior cladding of houses and warehouses in the area, preventing the entry of water into the interior.

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

The house is organized based on a large axis of circulation that connects and organizes the spaces of the house. The living spaces with a view towards the garden and the surrounding fields, and the storage and service areas on the other side of this axis.

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

The bedrooms that catch the light of the east and north are in one end of the house, while the other end has a winter garden, with a western direction, leaving the large double-height living room between these spaces. This is where the kitchen-dining room and the heat source (a double combustion stove) are located, around which all daily life revolves during the long winter. For the hot months, the winter garden becomes a summer terrace with iron and glass screens that fold to open towards the outside courtyard.

the front of the house / Karina Duque Arquitecto

Projected cellulose inside the walls and roof was used as insulation, as well as under the still plate and ThermoPanel windows, avoiding thermal bridges and thus maintaining the heat during the winter. In addition, an access space between doors was incorporated to prevent heat from the inside from escaping to the outside. And for hot days, the natural cross ventilation incorporated in the design allows for optimal indoor heat regulation. Thus, it is possible to maintain a comfortable temperature throughout the year and to live in constant harmony with the environment.

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

hall / Karina Duque Arquitecto

interior design / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

kitchen / Karina Duque Arquitecto

dining room / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

bedroom / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

home office / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Renovating a Three-Bedroom Apartment in London

Project: Three-Bedroom Apartment in London Interior Design: TG-Studio Location: London, United Kingdom TG Studio has been chosen to realize the interior of this three-bedroom apartment in London....

Albert Park Residence / GOLDEN

Honoured with the task of revitalising one of Melbourne’s most significant heritage listed homes, Albert Park Residence finds resolve in a respectful balance between authentic preservation and contemporary design.

A Washington Modernist House Completely Remodeled by Assembledge+

The Stephenson House is a remodel of a Washington modernist house built in 1962. The house is located in the Chevy Chase neighborhood of Washington DC. The clients were searching for a modernist dwelling in a predominately traditional neighborhood ...

A Home Remodeling for a Young Couple in Castelfranco Veneto, Italy

Home-Remodeling project fulfils the needs of a young couple to remodel the interior space of an apartment of about 80sqm, creating an environment suitable for their everyday and working life.

Maine Coast Summer House / Hamilton Snowber Architects

On a site that slopes gently down to Penobscot Bay, a Washington couple with four grown children sought to develop a house that would...

Painterly Spectrum Resin by Taeg Nishimoto

Painterly Spectrum Resin is a table lamp that brings colors and their associations into a space as an object. It is made of epoxy resin...