Kua Bay House / Walker Warner Architects

Kua Bay House / Walker Warner Architects

Project: Kua Bay House
Architects: Walker Warner Architects
Principal: Greg Warner
Senior Project Manager: John Pierson
Architectural Staff: Dan Baciuska
Interiors: NICOLEHOLLIS
Landscape: Lutsko Associates
Builder: Ledson Construction
Location: Kona Coast, Hawaii Island, Hawaii, USA
Photo Credits: Douglas Friedman
Text by Walker Warner Architects

RECOGNITION:
2020 SF Design Week, Residential Architecture Award, June 12th 2020
Landscape Architecture Magazine, October 29, 2019
2019 ASLA Award of Honor in Residential Design
2019 AIA California Residential Design Awards
2019 AIA San Francisco Design Awards
2019 AIA Honolulu Design Awards

Situated along a rugged stretch of coastline, the Kua Bay House embraces the spirit of Mauka-Makai—the symbolic flow of lava from mountain to sea—through its direct connections to the volcanic landscape and dramatic vistas of the Pacific Ocean.

Kua Bay House / Walker Warner Architects

The Kua Bay House unfolds as a series of curated experiences.
The site captures the stark contrasts between land and sea in the Hawaiian topography. On the mountain side of the property, dark lava formations create a dramatic backdrop. On the ocean side, the immediate adjacency to the turquoise oceanfront makes you feel as if you are standing on the edge of the earth. The challenge was to manipulate the site so that the buildings would blend with the landscape while providing a graceful and multi-layered experience from mountain to sea.

Kua Bay House / Walker Warner Architects

The private driveway on the mountain side of the property cuts into existing 15 foot high lava rock formations, shielding the property from surrounding neighbors and reducing its visual impact from the roadway. Descending into the autocourt, the garage and guest hale structures are embedded into the natural lava topography. The living roof, renaturalized with lava rock and native grasses further emphasizes the buildings direct relationship with the site.

Kua Bay House / Walker Warner Architects

Decorative corten steel panels screen the autocourt from the rest of the property and direct guests toward the courtyard and ocean views beyond. This entry sequence provides a transitional experience from the sunken autocourt surrounded by lava, stepping up on axis to the elevated courtyard and dramatic reveal of the oceanic panorama at the main hale, augmenting the sensation of vast openness that initially drew the clients to the site.

Kua Bay House / Walker Warner Architects

Blending the line between inside and outside, the courtyard is framed by a raised tree bosquet and lava outcrops mirrored by a series of reflecting ponds. The courtyard serves as a private gathering space shielded from trade winds where guests can take in and appreciate the views of the mountains and the sea.

kitchen / Walker Warner Architects

The main hale seamlessly frames the ocean views with expansive floor-to-ceiling pocketing glass doors. A separate system of pocketing wood screens is designed to soften the sunlight without compromising the views. Materials— including basalt, Alaska Yellow Cedar and steel—are simple, tailored and unadorned, and used for both interior and exterior surfaces. Furnishings are casual, favoring lightly-colored sofas and chairs that act as a counterpoint to the dark lava and basalt. An ocean facing lanai descends to an infinity- edge pool with intimate outdoor gathering spaces.

Kua Bay House / Walker Warner Architects

The guest hale on the mountain side of the property places an emphasis on the natural beauty of the layered lava formations. To create a sense of seclusion and privacy, decorative corten pickets enclose a furnished entry courtyard, while the living roof helps the building discreetly blend into the rugged landscape. As you enter the guest bedroom suites, the focal point of the experience becomes a striking outdoor lava grotto space, deliberately pulled away from the building to create a sophisticated and moody private outdoor terrace where guests can admire the beauty of the natural lava and bathe in privacy.

bedroom / Walker Warner Architects

Kua Bay House / Walker Warner Architects

bathroom / Walker Warner Architects

pool / Walker Warner Architects

terrace / Walker Warner Architects

Kua Bay House / Walker Warner Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Reconstruction of Baroque Rectory / Elementary School Vřesovice

When the municipality of Vřesovice agreed with the Church on transferring the rectory and the parish estate to the municipal property, the Church wished that the village should not let the whole premises deteriorate but use it for a purpose.

Bungalow-Style Home Extensively Renovated and Extended in Melbourne

The Elizabeth House is an existing single storey bungalow-style home which has been extensively renovated and extended over a single level to accommodate a growing family. It incorporates a generous, well-lit living space which opens on to an extensive outdoor entertaining area.

Parkside Beach House by Cera Stribley Architects

Taking inspiration from the iconic Mornington bathing boxes, Parkside Beach House features concrete, timber and brick throughout the building. The property is ideal for multi-family use and balances open and spacious communal areas with the privacy of secluded retreats.