Residential ArchitectureApartmentsL Apartment by AD ARCHITECTURE

L Apartment by AD ARCHITECTURE

L Apartment by AD ARCHITECTURE

Project name: L Apartment
Design firm: AD ARCHITECTURE
Chief designer: Xie Peihe
Design team: AD ARCHITECTURE
Location: Shantou, Guangdong, China
Area: 165 m2
Main materials: paint, micro cement, wooden flooring
Start time: July 2020
Completion time: April 2021
Photographer: Ouyang Yun

L Apartment is the home of a post-90s online streamer and his trendy mother. Located on the east coast of Shantou City, it embraces the beautiful view of river and sea. The simple composition of occupants and the favorable natural conditions of the site provided a good basis for creating bespoke interior designs.

L Apartment by AD ARCHITECTURE

AD ARCHITECTURE hoped to endow the apartment with a natural, harmonious and relaxing living atmosphere. People are usually the protagonist of space, and this is especially true for dwelling space. However, as approaching the project, the chief designer Xie Peihe hoped to express the character of the space itself as well.

L Apartment by AD ARCHITECTURE

Freedom & Pragmatism
Living spaces usually emphasize practicality, and many people think that practicality is about configuring as many functional and storage spaces as possible. For this apartment with merely 2 occupants, AD ARCHITECTURE regarded practicality as a high frequency of use of every square meter of the space.

L Apartment by AD ARCHITECTURE

In general homes, the walk-in closet is relatively private and is integrated with the bedroom into a whole. However, this project breaks with the convention. The wardrobe is set behind the TV backdrop wall which is separated from the ceiling, together enriching the layering of the space via architectural languages and forming a pragmatic functional area.

interior design, AD ARCHITECTURE

In this way, AD ARCHITECTURE created a central walk-in closet, which can be shared by the family members and also adds freedom and playfulness to the overall space. This design is an innovative exploration of the layout of residences.

L Apartment by AD ARCHITECTURE

Considering the client lives by himself most of the time, so no guestroom and public bathroom were designed in this apartment. The designers hoped that functions in the space are valuable and truly match the occupants’ demands. The spatial design is simplistic but rational and valuable.

L Apartment by AD ARCHITECTURE

In this apartment, there is no defined living room. The spatial design is more like the expression of the occupants’ living state — lazily watching TV on the sofa, grabbing a book to read, standing beside the large French window to starring at the outdoor waterscape, or looking at the phone.

floor plan

The island integrates the functions of countertop and dining table, and can also be a bar counter. It conveys different living states and has a high frequency of use. The bedrooms are set near the central walk-in closet, featuring a natural, cozy ambience. The relatively compact scale of the rooms gives the dwellers a sense of security, and creates a warm, comfortable and tranquil atmosphere.

kitchen, AD ARCHITECTURE

Natural Textures & Experiences
The materials are mainly characterized by soft hues and textures. The beige paint, micro-cement flooring and wood are combined, generating clean, natural visual effects while also conveying the warmth of materials. When the feet touch the micro-cement flooring, the occupants can feel the natural textures and peacefulness. The floor of the bedrooms is covered with wooden boards, which inject warmth to the sleeping space.

L Apartment by AD ARCHITECTURE

This is a tranquil living space that embraces nature and sunshine, a space truly belonging to the dwellers.

L Apartment by AD ARCHITECTURE

bedroom, AD ARCHITECTURE

bedroom, AD ARCHITECTURE

home office, AD ARCHITECTURE

Subscribe to our newsletter

Cloistered House by Turner Architects

Cloistered House by Turner Architects, the restoration and extension of a Cubitt-built Georgian terraced house in a conservation area, has won the Urban Oasis of the Year

Hanaya Sushi & Gin Bar in Lisbon by Yaroslav Galant

Yaroslav Galant innovative design studio finished work on an interior of Japanese cuisine restaurant - Hanaya Sushi & Gin Bar, located in Lisbon. The eclectic...

Calçada House by Ren Ito Arquiteto

Calçada House is located in Vila de Paraíso in the north of Portugal. There were existing house from 18th century and several annex buildings with several trees in old manor with 5000m2.

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

Nestled on the south side of Mount Shefford (Québec, Canada), the Shefford House is divided into three main volumes that follow the curves of the land.

Wrap Recess House, Los Angeles / ANX – Aaron Neubert Architects

Sited on a private coastal California hillside street lined with five tightly stacked homes, the 3000 square foot residence optimizes a compact footprint, resulting in an experience that maximizes outdoor living, without compromising the privacy of the family.

Recommended Stories