L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos

Architects: Dellekamp Arquitectos
Project: L-Shape Weekend House
Location: Ciudad de México, México
Area: 700 square feet
Year 2018
Photographer: Sandra Pereznieto Photography

This weekend house is created by uniting volumes to make an L shape with a covered roof. Patios are inserted into the longest volume, preserving pre-exiting trees on site, allowing vegetation to take over the project, and creating a house-in-a-courtyard (but a house without courtyards). In these ways, the house interweaves vegetation and explores the patio typology.

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 1

The distribution of the house gives the guests and owners total independence. A terrace mediates privacy, and an internal corridor connects the different rooms with movement like in a cloister.

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 2

With the characteristic door-windows, the house is alway opens up to the garden and forest, and allows views from interior volumes out to the Lake of Valle del Bravo. The patios at the ends of the house are left open to the landscape, and – not being covered – evoke the feeling of ruins.

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 3

The covered terrace, being the most pubic are of the house, becomes the main space for interaction between owners and guests. Visible upon entering, it invites newly arrived guests to rest.

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 4

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 5

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 6

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 7

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 8

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos 9

Must Read

Gambrel-Roofed Home Renovated by Kaplan Thompson Architects 1

Gambrel-Roofed Home Renovated by Kaplan Thompson Architects

The original, gambrel-roofed home in Waldoboro, Maine was built in the 1980s and set back from the water a few hundred feet. The home needed a major update and expansion, and the owners wanted to really make it a place that reflected their family spirit.