facebook

V-Shaped Concrete House in Braga With Extensive City Views

V-Shaped Concrete House in Braga With Extensive City Views

Project: Fraião House / V-Shaped Concrete House
Architects: TRAMA arquitetos
Principal: Bruno Leitão
Team: Adriano Peixoto, André Machado, Ricardo Silva, Filipe Araújo, Mariana Morais, Diogo Marques, Catarina Silva, Miguel Mesquita
Location: Braga, Portugal
Area 930.0 m2
Project Year 2016
Photography: João Morgado

This V-Shaped concrete house, located in Braga, is a project set up on two floors in a “V” shape, that was conceived to take advantage of the privileged views over the city. Named Fraião house, the two-story house lies on a densely populated hillside with unique houses and an excellent sun exposure, providing an extraordinary glimpse into the landscape, composing a mesmerizing image.

V-Shaped Concrete House in Braga With Extensive City Views 1

One of the key concerns was to create a fluid and permeable housing concept, without the loss of privacy. For that reason, it was developed a central body to host the social area, and two rows for the more private functions, creating a “V” shape with arms focusing the sights over the city.

V-Shaped Concrete House in Braga

Due to the site’s slope, the house was develop to articulate an entry floor at street level with a lower floor, where the living room connects entirely with the garden and the swimming pool. That has allowed to create a very discreet entrance with a fast access to the ground floor, without evidencing the 930.00 square meters that form the house.

V-Shaped House, Portugal, kitchen 3

The main idea was to develop a project that can trigger emotions as the client walks through the house, providing in each moment new points of interest and comfort sensation.

interior design, kitchen, TRAMA Arquitetos

The main entrance is done through a porch, in which a large window, allows to take a glimpse on the interior of the house, through the large double height area, displaying the living room in the lower floor and the view over the city.

TRAMA arquitetos, interior design

As soon as one enters the house, the double height area with glass facade provides a wonderful perception on the scale of the volume, marked by architectural details and decorative pieces with unique design.

TRAMA arquitetos, Fraião House

A scenic spiral staircase takes us into the ground floor, standing out in the vastness of the double height area.

Fraião Fouse, stairs

Cars are one of the client’s greatest passions, owning a vast private collection, that was considered an important feature to explore in the project. To host those vehicles, it was created a garage volume in the upper floor, that invades the social space. That volume, in see through glass, is visible from any part of the living room, providing a showcase to display that collection.

Fraião Fouse, Portugal

The materials used in the house have been chosen because of their low maintenance and durability. The volumetric base is the concrete, formed with horizontal wooden slat. The exposed concrete contrasts with the wood tones, material used as a negative in opposition to the brute concrete mass.

Fraião Fouse, bedroom

Volumetry, functionality and materials were combined in order to create a comfortable environment and at the same time a sense of greatness, exploring carefully every detail of this V-Shaped concrete house.

Fraião Fouse, concrete house

Fraião Fouse, bathroom

Fraião Fouse, bathroom interior

Fraião Fouse, V-shaped concrete house, bathroom

Fraião Fouse, V-shaped concrete house

Fraião Fouse, V-shaped concrete house, Portugal

V-Shaped Concrete House, TRAMA arquitetos

TRAMA arquitetos, v-shaped plan

TRAMA arquitetos, v-shaped plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Shoreditch Warehouse Conversion by Chris Dyson Architects

The project realized by Chris Dyson Architects has involved the transformation of a Shoreditch warehouse into a family residence. Initially dim, the warehouse had to receive some modifications to ensure the presence of natural light into the household.

Eclectic Interiors Personalized with Different Textures

Hu Residence is a small apartment with eclectic interiors, beautiful personalized with hexagonal tiles. Designed by KC Design Studio, this apartment has an area of...

Central London Apartment by Rene Dekker Design

This Central London Apartment was completed in 2015 by René Dekker Design. This 4,000 square foot apartment was a prestigious two year project for the...

Modern Scandinavian Style Flat for a Young Couple / Raca Architekci

They came to our studio with their vision of the apartment. Martyna in love with the Scandinavian style wanted a flat in white and gray, while Mateusz wanted more modern but warm. We decided to try to combine their requirements in one project.