L-shaped House Composed of Wooden Boxes / B.L.U.E. Architecture

L-shaped House

This L-shaped house was designed by B.L.U.E. Architecture for a family of six people. The house is located in Beijing, China.

Project description: Located in a hutong near the historical centre in Beijing, the L-shaped house is sandwiched between the old hutong wall and a two floor building. The renovation aimed to transform the dated 43 sqm residence into a convenient, functional modern living space for a family of six people.

L-shaped House 1

The first floor is consisted of a number of wooden boxes that functioned as living room, dining room, bedroom, study room and bathroom, creating a continuous open space that offers opportunities for communication between family members, at the same time ensuring each individual have a independent living space. The size of each box is decided according to the height of people’s activities in different functional areas.

L-shaped House 2

The open space on the 2nd floor is the kid’s bedroom and playground. Soft materials such as rugs and nets are used in order to make sure the kid’s safety and also to create a warm and intimate atmosphere.

L-shaped House 3

The shared corridor on one side of the house is not only connected to all the interior areas but also connected to outdoor public spaces, like a extension of the Hutong. With a long skylight that goes through the entire house, sufficient natural light streams in, creating a sense of being in the outdoor space.

L-shaped House 4

The facade facing the backyard is made of wooden frame and transparent glass, which can be opened as a huge door. Thus the interior living space and the backyard are bridged together, diffusing the boundary between the indoor and outdoor space.

L-shaped House 5

The design took the inspiration of public sharing spaces in traditional Beijing Hutong, conveys the vision that a home can be a open space as a part of the public urban spaces and what defines a home is the relationships of the people who live inside and the relationships between people and the environment.

Architects: B.L.U.E. Architecture Studio
Project: L-shaped house / Dengshikou Hutong Residence in Beijing
Team: Shuhei Aoyama,Yoko Fujii, Lingzi Liu
Location: Dengshikou, Beijing, China
Building Area: 43 m²
Construction Period: 06.2016 – 09.2016
Photography: Ruijing Photo

L-shaped House 6

L-shaped House 7

L-shaped House 8

L-shaped House 9

L-shaped House 10

L-shaped House 11

L-shaped House 12

L-shaped House 13

L-shaped House 14

L-shaped House 15

L-shaped House 16

L-shaped House 17

L-shaped House 18

L-shaped House 19

L-shaped House 20

L-shaped House 21

L-shaped House 22

L-shaped House 23

L-shaped House 24

L-shaped House 25

L-shaped House 28

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Matraville Residence, Multi-Generational Home in Sydney by Tzannes

Light-filled and airy, Matraville Residence re-imagines the suburban home and experiments with new modes of multi-generational living….

Lluvia House in Mexico City / Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Lluvia house is a single-family residence located in Jardines del Pedregal, in southern Mexico City. The site is between neighboring constructions in a residential area.

KHE House, Quang Nam, Vietnam / K.A.N Studio

KHE House holds so many nostalgia of a family original from Hoi An ancient town, which is one of the most important requirements for the architect playing with the idea of the project.

Aldo House by Prototype Design Lab / Canada

Designed by Prototype Design Lab, the Aldo house is a single family house located in South Mississauga, Ontario, Canada. The Aldo House is comprised of...

Millgrove House by Toms + McNally Design

For Toms + McNally Design, Architecture is a response to context. Millgrove House, located in rural Hamilton, sits on a property that contained an abandoned apple orchard, and a hay-growing farm for local use.

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

A family with two young boys, wanted a vacation house built on undeveloped land near Acadia National Park. The property is in a remote forest at the end of a peninsula, with eastern views to the mountains and western views across Somes Sound.