Residential ArchitectureHousesLa Cañada House by Parada Cantilo Estudio

La Cañada House by Parada Cantilo Estudio

La Cañada House by Parada Cantilo Estudio

Project: La Cañada House
Architects: Parada Cantilo Estudio
Lead Architect: Gonzalo Pérsico
Collaborator: Hernán Galdos
Location: City Bell, Argentina
Area: 818 ft²
Year: 2021
Photographs: Luis Barandiarán

The longitudinal La Cañada house located in the “La Cañada” neighborhood of the City Bell town arises as a consequence of the analysis of the conditions and the program needed by the principal.

La Cañada House by Parada Cantilo Estudio

The main feature of the site is a steep slope towards the stream, which resulted in the idea of ​​creating a wagon-shaped house suspended on stilts without altering the topography of the lot, taking advantage of the natural drainage and avoiding leveling that required large amounts of land.

La Cañada House by Parada Cantilo Estudio

Regarding the execution, a hybrid and systematic cabin of an industrial nature were thought. After rigorous analysis of the measures of the intervening materials and the program, a clear and convenient module was generated for the optimization of these ones, of quick and efficient development. The welded metal structure forms the main skeleton generated through the repetition of elements in one direction separated by the same measure and linked to each other in the other direction, in charge of receiving the long horizontal concrete planes that accentuate the proposal, leaving in evidence the unevenness of the lot and determining the scale of the house. Linked to the use of the resources used for the conformation of the house, the same structural pipes were used both for the formwork of the floor and for the production of the frames of the openings.

terrace, Parada Cantilo Estudio

Two voids of equal size were generated within the plate that take on different roles, a courtyard linked to the access and to the large semi-covered area facing west, and the other to the assembly of the service, also participating in the transition between the public and private within the home.

entry stairs, Parada Cantilo Estudio

Glass, sheet metal, and wood are added to the list of components to finish materializing the idea, strengthening the interior-exterior relationship through transparency and prioritizing the extensive landscape over the intervention. The ribbed sheets give reflections linked to the different times of the day through their shape. The wood contrasts with the gray of the concrete defined on the upper and lower face, giving warmth to the space.

outdoor, terrace, Parada Cantilo Estudio

The plan consisted of concluding by connecting a few elements the conformation of a forceful totality that responds to the environment and the required program.

kitchen, Parada Cantilo Estudio

Dining room, Parada Cantilo Estudio

La Cañada House by Parada Cantilo Estudio

La Cañada House by Parada Cantilo Estudio

La Cañada House by Parada Cantilo Estudio

La Cañada House by Parada Cantilo Estudio

plan

Subscribe to our newsletter

A Backyard Oasis for Urban Living

The design reverses the traditional bungalow by allowing the living spaces to open onto the backyard and the private rooms to face the street, maximizing Southern California living.

Breeze Blocks Residence, Beverly Hills by Kovac Design Studio

Perched lightly on an exquisite site near the top of the fabled Trousdale Estates neighborhood in Beverly Hills, the Breeze Blocks House was designed for a very sophisticated East Coast-based couple who likes to entertain when in town.

Flatiron Duplex Loft by Shelton Mindel & Associates

Architect: Shelton Mindel & Associates Project: Flatiron Duplex Location: Manhattan, New York City, US Photography: Michael Moran Flatiron Duplex Loft is a 12th floor and rooftop home designed...

White, Light and Mirrors Can Transform and Expand Space

At the first sight, the white walls, white furniture and white light, plus the magical effect of the mirrors and glazed surfaces make difficult...

Economical Residence in the Central Urban Area of Shanghai

It is the ordinary method taken by TOWOdesign to embody value in the spatial location and generatrix of space, and use the simplest rules to optimize the spatial functions and feelings in reconstruction. They also applied it to the design of an economical residence in the central urban area of Shanghai, where land is limited;

Recommended Stories