La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Project: La Frangine House
Architects: Bourgeois / Lechasseur architects
General Contractor: Cas par Cas
Location: Stoneham-et-Tewkesbury, Canada
Year of construction: 2019
Photos: Maxime Brouillet
Text by Bourgeois / Lechasseur architects

Located next to the slopes at Stoneham Resort, La Frangine house is the result of the expansion and conversion of a former ski chalet into a main residence. The architectural part of the project consisted in keeping the existing cottage and to design a second separate building connected to the first one. Like a big sister, the new section looks after the smaller one. Both buildings nicely connect by means of a glass passageway which allows natural light into the heart of the residence. From its façade, the building echoes the dimensions of the original cottage but extends deeper into the deciduous forest. This creates an intimate deck located at the back of the house.

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Little Sister
The converted existing cottage serves as the main house and includes the dining room and kitchen on the ground floor. An artist’s studio is located on a mezzanine in the roofspace. The mezzanine floor has been made into an open space above which a large dormer window has been integrated for natural lighting. Above the kitchen, hovers the artist’s studio filled with a gentle natural light. Bold new openings were added to the existing structure, which was enhanced by adding insulation to both the walls and roof.

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Big Sister
The extension becomes the private house and reproduces the roof slopes of the existing building, but with two full storeys. The ground floor integrates the garage and houses the main bedroom. Upstairs are the girls’ quarters with, on one side, an office space overlooking the mountain and, on the other side, a boudoir and covered patio at canopy height. The cathedral ceiling clad in eastern white cedar cuts through the extension and over the exterior spaces, enhancing a transparency effect.

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

A Living Passageway
The passageway links the two sister houses. It is drawn between the two buildings and serves as a living room and passage. Its linear design continues into the buildings at each end. At one end, it is more spacious and serves as a larger main porch. At the other end, it acts as a secondary porch, giving direct and convenient access to the kitchen, the areas in the basement and the patio.

- Advertisement -

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Between Tradition and Modernity
The volume of the original cottage, saved and transformed, was the inspiration for the expansion. The addition of new openings, the choice of material and the attention to architectural details bring a contemporary touch to the project without distorting the past. The tradition/modernity balance can also be felt through the addition of the one-storey, flat-roofed, inhabited passageway. At the back, the roof stretches and partially covers a large patio. A tree planted at the heart of the project symbolizes a second life for this former ski cottage, and a fresh start for this new main residence.

Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

More Articles Like This